Čuvar tradicije pred izumiranjem: Fadil je vodeničar sa Sjeničkih vrela (VIDEO)

0
317
blank

U srcu sjeničke regije, gdje rijeka tiho teče i vrijeme kao da je stalo, nalazi se vodenica koja je svjedok jednog prošlog vremena. Dok su nekad ovakvi mlinovi bili simbol bogatstva i ponosa, danas predstavljaju simbol borbe protiv zaborava i narušavanja tradicije.

Za Fadila Kalendera vodenica nije samo građevina. To je naslijeđe, to je tradicija, to je život. Više od četiri decenije, ovaj marljivi čovjek posvećuje svoje vrijeme očuvanju mlina koji je dio porodične historije i kulturne baštine Sjeničkih vrela.

“Moja porodica je generacijama čuvala ovu vodenicu. Meljemo brašno koje je, po mom mišljenju, najzdravije. Kroz ovaj posao osjećam povezanost s precima i s prirodom”, kazao je Kalender.

Međutim, bez obzira na njegovu snažnu posvećenost, Fadil Kalendar se suočava s neminovnom činjenicom: možda je posljednji vodeničar u ovom kraju. Ova vodenica, koja je preživjela mnoge izazove i odolio zubu vremena, sada se suočava s najvećom prijetnjom – izumiranjem tradicije.

“Nekada je bilo deset vodenica ovdje. Sada, izgleda da sam posljednji. Mladi ljudi ne žele se baviti ovim poslom, i bojim se šta će biti s mlinom kada mene više ne bude”, rekao je tužno Kalendar.

Mlin Kalendera nije samo simbol borbe protiv zaborava, već je i dokaz postojanja nečega autentičnog i stvarnog u svijetu koji se brzo mijenja. Njegova priča je podsjetnik da je važno čuvati tradiciju, kulturu i sjećanje na prošla vremena.