Fehratović: Oslobodimo sudstvo i tužilaštvo od uticaja politike i kriminala

0
467
blank
Screenshot/YouTube/RTS

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o više kadrovskih rješenja u sistemu sudstva. Na tu temu je govorio i narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović, ističući da je suština osloboditi sudstvo i tužilaštvo od političkog i kriminalnog uticaja.

“Nažalost na posljednjim dešavanjima u Novom Pazaru koja su samo kulminacija onoga što se dešavalo prethodnih 30 godina, vidjeli smo da je baš to tužilaštvo i to sudstvo zakazalo mnogo više nego što bi smjelo da zakaže jer da smo imali oslobođeno sudstvo i tužilaštvo od utjecaja politike i kriminala, ne bi se mogla dogoditi ona pucnjava ispred Policijske uprave jer je zapravo zahvaljujući tim krimogenim dijelovima iz sudstva i tužilaštva, ta osoba bila i dalje na slobodi. S obzirom na njegove prethodne krivične postupke, morala je davno biti uhapšena i morala je davno biti iza rešetaka. Baš zbog toga što to tužilaštvo i to sudstvo nije reagovalo na to kako bi moralo reagovati, to ohraruje kriminalce da i dalje dovode građanstvo u opasnost i proizvedu stanje opšte opasnosti po sve građane”, rekao je Fehratović i dodao:

“Zato nam je prijeko potrebno da tužilaštvo, sudstvo i svi dijelovi pravosuđa budu rasterećeni, oslobođeni u svakom smislu od politike, od kriminalnih utjecaja, sve dok se to ne dogodi mi ćemo i dalje biti taoci, kao što su taoci i svi građani ove države, kao što su taoci naša djeca, naši roditelji koji ne mogu slobodno hodati ulicama jer će neka bitanga koja bi trebala biti iza rešetaka, baš zbog tog utjecaja i sprege sa tužilaštvom, biti na slobodi i dozvolit će joj se da puca onako kako je pucalo po građanima, nanoseći teške tjelesne povrede.”

Izvor: SANA