“Fiskalne kase će zatvoriti novopazarsku pijacu”

0
520
blank
Foto: SANA

Pijačni prodavci u Novom Pazaru tvrde da će pijaca u ovom gradu biti zatvorena ukoliko budu morali da uvedu fiskalne kase.

Oni su radiju Sto plus danas rekli da sa punom pažnjom prate proteste kolega u Beogradu, te da vjeruju da će država naći neko rješenje.

Jedan od prodavaca voća i povrća Safet Demirović kaže da bi im fiskalne kase bile novi namet, a da i bez njih veoma loše rade.

Pokazuje rukom na tezge preko puta, gdje se prodaju proizvodi od vune i bižuterija, gde još ni “sefte“ nije prodato, iako je prošlo 12 sati.

“Prodaja je veoma loša, sve su preuzele prodavnice i veliki marketi, a ni dva odsto građana se ne snabdijeva na pijaci. Uvođenjem kasa biće još gore, jer nećemo imati baš nikakvu zaradu“, priča Safet.

Pojašnjava da će im tada mjesečno trebati minimum oko 40.000 dinara kojim plaćati zakup tezgi, parking, knjigovođu, kese i ostale propratne obaveze.

“Narod ionako teško živi, kupuje samo osnovne životne namirnice, a ovo što mi prodajemo, voće, povrće ili garderobu, postaje luksuz. Slušamo vijesti da će biti još veća kriza, a dodatno brinemo i šta će dalje biti sa ovim našim minimalnim izvorom prihoda“, kaže zabrinuto Safet.

Njegov kolega Dragan dobacuje da bi voleo da jedan dan neko od lokalnih funkcionera ili iz Vlade Srbije bude pijačni prodavac.

“Voleo bih samo da osete koliko je mizerno raditi na pijaci. Svi smo mi ovdje zato što moramo, uglavnom imamo preko 50 godina i nemamo drugo rješenje, jer smo sirotinja, invalidi ili bivši radnici fabrika koje su davno zatvorene“, ogorčen je Dragan, koji nije želeo da nam kaže prezime.

Tvrdi da na novopazarskoj pijaci ima oko 200 tezgi, koje hrane isto toliko porodica, koje će postati socijalni slučajevi ukoliko se ne odustane od uvođenja fiskalnih kasa.

“Svi ćemo odavde otići u Centar za socijalni rad da tražimo socijalnu pomoć, drugog rešenja nemamo“, ističe on.

I ostale njihove kolege su veoma zabrinute, od kojih neki smatraju da imaju previše godina da uče rad na kasi i da će ih država uvođenjem fiskalnih kasa “ubiti“.

Prema novom Zakonu o fiskalizaciji, koji je stupio na snagu 1. januara, prodavci na pijacama moraće da imaju kase i da izdaju fiskalne račune počev od 1. maja ove godine.

Izvor: Radiostoplus.com