Forum 10 formirao posmatračku misiju za izbore za BNV

0
745
blank

Akademska inicijativa Forum 10 formirala je posmatračku misiju za praćenje predstojećih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće koji će se održati 4. novembra, saopštila je danas ova nevladina organizacija.

Iz Foruma 10 navode da su polazeći od činjenice da u aktuelnom političkom trenutku i u atmosferi koja prati izborni proces u susret predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće postoji jasno izražena potreba za nadgledanjem izbornog procesa formirali posmatračku misiju koja će pratiti predstojeće izbore.

U obrazloženju odluke o formiranju posmatračke misije navodi se da izborni proces predstavlja promovisanje osnovnih ljudskih, građanskih, političkih prava i zato posmatranje izbora doprinosi ukupnom unapređivanju, afirmaciji i zaštiti ovih prava i demokratije.

“Cilj formiranja posmatračke misije jeste monitoring izbornog procesa na izborni dan kako bi se obezbijedila transparentnost procesa, uticalo na veću odgovornost svih aktera u izbornom procesu i osiguralo poverenje građana/ki u izborni proces. Posmatračku misiju čini 12 domaćih posmatrača koji će pratiti izborni proces na području grada Novog Pazara i opštine Tutin. Posmatračka misija je akreditovana od strane Republičke izborne komisije (RIK)”, navodi Forum 10 u saopštenju za javnost.

Forum 10 ističe da će u situaciji u kojoj izostaje veća zainteresovanost i monitoring izbornog procesa od strane predstavnika međunarodne zajednice i stranih posmatrača, izveštaj  ove posmatračke misije biti proslijeđen međunarodnim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Akademska inicijativa Forum 10 pozvala je sve učesnike u izbornom procesu da svojim delovanjem i aktivnostima tokom izborne kampanje i na sam izborni dan doprinesu da izbori proteknu u demokratskoj i fer atmosferi.