Grad veličine oraha uništio zasade i voćnjake u rožajskim selima

0
752
blank

Grad koji je padao u rožajskoj opštini uništio je poljoprivredna imanja i voćnjake. Nevrijeme je zahvatilo sela Grahovo, Bijelu Crkvu, Sinanovića luke, Biševo, Razdolje, Bukovicu i Paučinu. U nevremenu su stradali krovovi i automobili. Prema riječima mještana, grad je padao više od 20 minuta.

“Ostali smo bez ičega, sve je otišlo u nepovrat. Povrtnjaci su sravnjeni sa zemljom, a na voćkama nisu ostali čak ni listovi. Livade su povaljane do zemlje. Riječju, ovogodišnji rod je uništen i jedino što nam je preostalo jeste da rasprodamo stoku koju sigurno mnogi od nas ne mogu prezimiti”, kazao je Goran Bulatović, farmer iz Bijele crkve.

Njegovog rođaka i komšiju Branka grad je zatekao u vožnji.

“Bilo je stravično, jer je padao krupan grad koji je dobovao po kolima. Morao sam da se zaustavim i da čekam da prođe oluja. Kada se sve završilo, izašao sam iz vozila i imao šta da vidim. Automobil mi je ulupljen na puno mjesta, a šoferšajbna se polomila usljed težine grada”, kazao je Bulatović.

I žitelji Biševa ističu da ne pamte takvo nevrijeme.

Sedamdesetpetogodišnja Ferida Tahirović ističe da nije zapamtila nešto slično. Kaže da su njene komšije pretrpjele ogromnu štetu, jer je grad za sobom ostavio pustoš.

“Bilo je strahota pogledati kroz prozor. Livade su obijeljele i polegle kao da su valjci prošli. Voće i povrće je uništeno tako da ove godine nećemo imati baš ničega. Grad je mnogim Biševcima oštetio automobile i krovove”, kazala je Tahirovićeva.

Predsjednik lokalnog Udruženja poljoprivrednih proizvođača Emin Sinanović istakao je da je i selo Sinanovića luke stradalo od grada. On ističe da je grad uništio zasade i voćnjake u Bukovici, Razdolju, Vučoj i Paučini. Ističe da je padao veoma krupan grad. On smatra da će se ovo nevrijeme negativno odraziti na poljoprivredu i stočarstvo u ovim krajevima.

Grad je ovo područje zahvatio i prije nekoliko dana, ali su zrna bila mnogo sitnija pa su poljoprivrednici prošli s neznatnim štetama. Grad veličine klikera padao je jučer i u selu Donja Lovnica, ali, kako saznajemo od žitelja, nije pričinio naročite štete.