I kao što Rasim reče: Tutinci, Bog da Vam pomogne!

0
242
blank
Screenshot/YouTube/Tutin Press

Samo par dana nakon što je Stranka pravde i pomirenja optužila Sandžačku demokratsku partiju za krađu glasova na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, danas je u Tutinu, mimo svih zakonskih okvira i rokova, održana sjednica Skupštine opštine Tutin na kojoj je formirana nova-stara vlast u ovoj sandžačkoj opštini.

Obrazlažući ulazak u vladajuću koaliciju, predvodnik Grupe građana “Tutin na prvom mjestu” Bajro Gegić kazao je da njihov cilj ulaska u vlast nije lični interes, već rješavanje gorućih problema građana Tutina.

“Imamo iskren nijet, da radimo u opštem interesu za sve građane Tutina. Ja nikad nisam rekao da smo mi izašli iz SDA, SDA je bila i jeste naša stranka, ali onakva kakva je bila i kako se radilo mi nismo bili zadovoljni. Iz tog nezadovoljstva je formirana grupa građana, ne da ruši SDA, već da joj ukaže da ne rade dobro, da treba da se mijenja zarad boljitka svih”, kazao je Gegić u obraćanju odbornicima lokalnog parlamenta.

On je istakao da Grupa građana “Tutin na prvom mjestu“ nije htjela prihvati ulazak u vlast “sve dok se ne izvrše korjennite promjene u pristupu vršenju vlasti”.

“Tek kad je SDA to prihvatila, mi smo ušli u vlast da počnemo da rješavamo velike i nagomilane probleme“, rekao je Gegić.

blank
Screenshot/YouTube/Tutin Press

Slično obrazloženje čulo se i od predstavnika Sandžačke demokratske partije.

Nakon današnjeg formiranja nove-stare vlasti u Tutinu stiče se utisak da su u igri bile kalkulacije oko rezultata izbora i formiranja novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Očito da su zakulisanu igru najviše igrali SDP i njen lider Rasim Ljajić.

Podsjećamo, osnivač i lider SDP Rasim Ljajić je, tokom proslave pobjede u izbornoj noći, okupljenim pristalicama kazao da ga Tutin i Sjenica ne interesuju, jer ga nisu podržali, te je Tutincima poručio “da im samo Bog može pomoći”.

“Očito da strategija SDP-a da budu ‘opozicija’, dok njihovi funkcioneri participiraju u lokalnoj vlasti, više nije bila održiva”, čuju se ocjene od strane pojedinih političkih analitičara, koji otvoreno postavljaju pitanje – čemu sav ovaj politički cirkus posljednjih sedam mjeseci?

“Šta se to promijenilo pa je trebalo sedam mjeseci mešetarenja, kalkulacija i varanja naroda? Suštinski ništa. Neke kozmetičke promjene i to je to. Izgleda da su sadašnji koalicioni partneri ili htjeli da razbucaju SDA Sandžaka, koja se odbranila od tih ataka, kao i pritisaka funkcionera sa Donje Pešteri koji su izbačeni iz stroja, ili su postojala neka tajna mešetarenja, iza kulisa”, ocjenjuje novinar Albin Gegić u tekstu na portalu TT Press.

Danas je zvanično smijenjen kadar SDA sa Donje Pešteri Adnan Šehović sa mjesta načelnika Opštinske uprave, a na njegovo mjesto imenovan Muamer Mavrić. Na prijedlog predsjednika opštine Tutin Saliha Hota danas su na skupštinskom zasjednju potvrđena imenovanja dva nova vijećnika, Nihada Gusinaca i Elvedina Hazirovića, iz grupe građana Bajra Gegića.

Ostavku na mjesto odbornika podnio je Samed Demirović iz Delimeđa, koji je bio šef odborničkog kluba SDA, navodeći kao razlog uspostavljanje koalicije sa grupom građana profesora Bajra Gegića, čemu se dosljedno protive mjesni odbori SDA sa Donje Pešteri.

Izvor: Sandzacke.rs