Imamović: Naš odgovor ćete vidjeti u narednim danima

0
888
blank

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović optužio je vlast za “izlive mržnje u parlamentu zbog nezadovoljstva rezultatima izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće” i istakao da on i Bajro Gegić nisu htjeli da učestvuju u radu posljednje sjednice, upravo zbog toga.

On je, na konferenciji za novinare u skupštini, kazao da Sulejman Ugljanin nije nazvao Srbiju fašističkom državom, već “njene paralelne strukture” i zatražio da se premijerka Ana Brnabić javno izvini svim Bošnjacima zbog komentara koji je dala “u svoj svojoj nebitnosti”.

Imamovićevoj i Gegićevoj pres konferenciji, koja je prenošena preko skupštinskog sajta, nije prisustvovao nijedan novinar, osim “Politikinog”, pa su imali priliku da postave više pitanja.

Na podsjećanje da je Ugljanin nazvao državu fašističkom, a da se na njegovom mitingu skandiralo “Sandžak republika” i razne druge stvari, pitali su ne misli li da se preteralo, a on nam je odgovorio:”Nije država Srbija proglašavana fašističkom, nego njene paralelne strukture, koje se na svaki mogući način trude da pokažu kako je Srbija isključivo srpska država. Vidjeli smo na primjeru pasoša, gdje je u rubrici ’državljanstvo’ pisalo – ’srpsko državljanstvo’. Nikad nisam bio niti ću biti u srpskom vlasništvu. Te paralelne strukture, koje  su zadužene da ovu državu proglase srpskom, u kojoj neće biti mjesta za druge, mi nazivamo fašističkim strukturama, a ne državu Srbiju. Ono što se čulo je reakcija na ponašanje predsjednika prema Bošnjacima i prema Sandžaku”.

Na opasku da vjerovatno misli da je, na primjer, i Francuska prema svojim nacionalnim manjinama naopaka država, Imamović je kazao: “Ja ne znam šta piše, ne znam francuski”.

Podsjetili su da je Sulejman Ugljanin bio u vladi sa Aleksandrom Vučićem i pitali šta je to odjednom Vučić uradio, pa nije predsjednik Bošnjacima, a Imamović je odgovorio: “Nije odjednom uradio, Ugljanin je bio u vladi, ali su stenogrami sa sjednica tajni, a on je i te kako govorio o svim zločinima nad Bošnjacima i problemima sa kojima se oni suočavaju. Ta vlada nije imala sluha i zbog toga on više nije htio da bude dio te vlade i takve vladajuće većine”. Na pitanje šta konkretno Vučić nije uradio za Bošnjake, Imamović je odgovorio: “Nije uradio ništa. Baš ništa”.

Pitali su ga i zašto nije iskoristio to što je poslanik i došao na sjednicu i odgovorio na sve napade, mada nismo primjetili ko je napao Bošnjake, osim što su osudili izjavu da je Srbija fašistička tvorevina, a Imamović je odgovorio:”Ovog puta mi nismo htjeli da učestvujemo u ovakvom načinu brutalnog vrijeđanja i omalovažavanja legitimnih predstavnika Bošnjaka. To bi dalo legitimitet takvoj raspravi. Pustili smo režim i režimske poslanike SRS da kažu najbolje o sebi. Ono što ćemo mi odgovoriti vidjećete u narednim danima i u našim aktivnostima i u ovoj skupštini i van nje. Bošnjaci su civilizovan narod, dobro organizovan, miroljubiv, koji sve svoje probleme pokušava da riješi unutar sistema Srbije”. Pitali smo i kakva je nacionalna struktura u Sjenici, a Imamović je kazao da je tamo 60 odsto Bošnjaka, oko 30 odsto Srba, oko pet odsto Albanaca, a kada smo mu rekli da je Aleksandar Vučić na predsjedničkim izborima tamo dobio 79 odsto glasova, rekao je: “Ma, on je to pokrao sve”.