IPAK NIJE BILA KAMPANJA: Otklonjene nepravilnosti u radu Centra za socijalni rad u Novom Pazaru

0
342
blank
Screenshot/SANA

Državna revizorska institucija (DRI) ocijenila je na osnovu odazivnog izvještaja i dostavljene dokumentacije da je Centar za socijalni rad u Novom Pazaru ispravio nepravilnosti u radu, na zadovoljavajući način.

Ta institucija je revizijom poslovanja utvrdila da je Centar prethodnih godina zaključio ugovore vrijedne oko 3,1 milion dinara suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i isplatio oko 1,7 miliona dinara na ime jednokratne novčane pomoći, bez potpune i ažurne dokumentacije, prenosi radio Sto plus.

Centar je u odazivnom izvještaju naveo i dokazao da je ispravio nepravilnosti prilikom sprovođenja javnih nabavki, da sada ispituje tržište prilikom raspisivanja tendera, da od svih ponuđača traži dokaze o ispunjenosti uslova za dobijanje posla, kao i da odgovorna lica te ustanove dodeljuju ugovore na osnovu Zakona o javnim nabavkama.

Odgovarajući na zamjerku da nemaju ažurnu dokumentaciju o isplatama jednokratne novčane pomoći, Centar je odgovorio da od 1. novembra prošle godine koristi program “Integral” u koji unosi sve podatke o korisnicima, vrsti prava i iznosima isplate.

Tako je od tog dana do 1. marta isplaćeno blizu 2,5 miliona dinara na ime raznih oblika jednokratne novčane pomoći za 219 korisnika.

Centar je naveo i da sada donosi posebna rješenja o svakom korisniku kojem se isplaćuje novčana pomoć, za razliku od ranije kada je DRI otkrila da je to rađeno samo na osnovu spiskova koje su im dostavljali Gradsko vijeće i gradonačelnik.

Ta javna ustanova uskladila je sa Zakonom o socijalnoj zaštiti Pravilnik kojim se bliže određuju uslovi za dobijanje socijalne pomoći, a izmjene tog dokumenta usvojene su na sjednici Skupštine Novog Pazara 24. februara.

Podsjećamo da su nakon objavljivanja izvještaja DRI iz Centra za socijalni rad, ali i lokalne samouprave, reagovali tvrdeći da se protiv njih vodi kampanja i da nije bilo nikakvih nepravilnosti i nezakonitosti u radu te ustanove.

Izvor: Radiostoplus.com