ISG: Ministarstvo zdravlja i SDP odgovorni za kolaps zdravstvenog sistema u NP

0
378
blank
Foto: ISG

Ministarstvo zdravlja i Sandžačka demokratska partija (SDP) su najodgovorniji za prošlogodišnji kolaps zdravstvenog sistema u Novom Pazaru tokom epidemije korona virusa, zaključak je objavljene analize “Pazarski scenario”.

Autori analize su  istraživači Elmin Čuljković i Emir Bihorac, koji su u toj brošuri obuhvatili hronološki pregled događaja koji su prošle godine u junu i julu izazvali kolaps u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, prenosi radio Sto plus.

Čuljković je na konferenciji za novinare rekao da se jedan od zaključaka analize odnosi na kasno reagovanje zdravstevnih ustanova, koje su krizu dočekale “nespremno i neorganizovano“ i koje su bile usmjerene na sakrivanje stvarne situacije na terenu.

“Politizacija rada jedan je od glavnih problema u funkcionisanju zdravstvenih ustanova. Rukovodioci zdravstevnih uglavnom su članovi vladajuće stranke i oni nisu bili u stanju da reaguju shodno struci već shodno onome što koristi njihovoj partiji”, naveo je Čuljković.

blank
Foto: ISG

Bihorac je isatakao da je u preporukama ove analize istaknuta potreba depolitizacije, ali i istinitog i pravovremenog obavještavanja javnosti o epidemiološkoj situaciji.

“Od Ministarstva zdravlja zatražena je kontrola rada zdravstvenih ustanova putem inspekcijskih službi, kao i razvoj tih ustanova koji mora da prati broj i potrebe stanovnika kojima je usluga potrebna”, rekao je Bihorac.

Analiza kolapsa zdravstvenog sistema u Novom Pazaru tokom ljeta 2020.godine “Pazarski scenario” izrađena je u okviru projekta “Zajedno za aktivno građansko društvo”, a sredstva za štampu obezbijedlili su USAID i Beogradska otvorena škola.

Inicijativa slobodnih građana (ISG) osnovana je u junu 2020. godine tokom protesta građana ispred novopazarske bolnice.

Izvor: Radiostoplus.com