Mahmutović i ove godine na Molitvenom doručku

0
984
blank

Poziv iz Vašingtona da 8. februara u hotelu Hilton prisustvuju 65. molitvenom doručku stigao je ovih dana na pet adresa u Srbiji, piše “Politika”.

Na spisku organizatora su ovoga puta “stari” gosti – prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar inovacija Nenad Popović, potpredsjednik parlamenta Vladimir Marinković, lider SPO Vuk Drašković sa suprugom Danicom, kao i državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović.

Danica Drašković kaže za “Politiku” da će oni najvjerovatnije putovati, osim ako ih u tome ne spriječe vremenske neprilike sa kojima se proteklih dana bori Amerika.

I Marinković također potvrđuje da ide u Vašington. On će peti put prisustvovati ovom događaju koji okuplja političare i javne ličnosti iz čitavog svijeta i na kome tradicionalno govori američki predsjednik. Listu gostiju, kako objašnjava Marinković, pravi grupa kongresmena i senatora.

“Svake godine su različiti kopredsjedavajući odbora, ali pravilo je da uvijek jedan bude iz Demokratske stranke, a jedan iz Republikanske partije. Tu su i predstavnici nekoliko protestantskih udruženja i nevladinih organizacija. Oni su ti koji biraju goste”, objašnjava Marinković.

Molitveni doručak se još od ustanovljavanja 1953. uvijek organizuje u četvrtak, početkom februara, ali registracija gostiju počinje već u utorak.

“Sam doručak počinje oko osam sati, a redovno se obraća predjsednik SAD i jedna ličnost iz javnog života čije ime ostaje u tajnosti sve dok ne sjednete za sto i ne dobijete program. Suština ovog događaja jeste promocija jedinstva nacije, da se pokaže kako republikanci i demokrate mogu zajedno u interesu Amerike, pa da se i na druge zemlje prenese taj način razmišljanja”, kaže Marinković.

U četvrtak po podne organizuje se i ručak za goste sa Balkana kome prisustvuju i neki od uglednijih senatora, piše “Politika”.

Inače, troškove puta i smještaja u Vašingtonu snosi gost. Među njima je najveći broj ljudi iz svijeta politike, ali ima i biznismena i predstavnika nevladinih organizacija.