Mahmutović: Situacija u Novom Pazaru se smiruje, na liječenju 81

0
780

U Novom Pazaru situacija se polako smiruje što se tiče virusa korona, jučer su registrovane četiri zaražene osobe, a prethodno dva dana za redom nije bilo novih pacijenata, izjavio je direktor Opšte bolnice u tom gradu Meho Mahmutović.

On je naveo da je u privremonoj bolnici i u kovid bolnici trenutno na liječenju 81 pacijent, od toga dva pacijenta su na respiratoru.

Vrijeme je ramazana, a Mahmutović kaže da vjerske zajednice poštuju policijski čas.

“Ljudi su shvatili da je situacija ozbiljna. Mislim da će ispoštovati sve inicijative. Ne očekujem da se nešto može ozbiljno dešavati u narednom periodu”, naveo je Mahmutović za TV Pink.

Situacija u mjestima koja gravitiraju prema Novom Pazaru stabilna je. Tutin nema pozitivnih pacijenata, Raška ima malo više oboljelih, jedan broj je smješten u Novom Pazaru, drugi u Kraljevu, Sjenica ima osam zaraženih.

blank

Privremena bolnica i kovid bolnica u Novom Pazaru imaju dovoljno zaštitne opreme, navodi Mahmutović i dodaje da je na početku epidemije zaražena jedna doktorka, četiri medicinske sestre i jedna spremačica.

“Ostali zdravstveni radnici su testirani, neki su bili u izolaciji, ali su negativni i svi rade”, naveo je on.

U domu za stare u Novom Pazaru, kako je rekao, na vrijeme su uvedene preventivne mere. Testirano je osoblje i korisnici. Samo jedna negovateljica je bila pozitivna, preduzete su mjere, zaposleni su podeljeni i smjenjivali su se na 14 dana.

“Svi pacijenti su negativni, svi radnici negativni. Zavod za javno zdravlje prati situaciju”, zaključio je Mahmutović.

Izvor: Tanjug