Ministar traži novi konkurs, u BNV tvrde “pravno nasilje”

0
553
blank
Foto: BNV/novosti.rs

Ministar prosvjete Mladen Šarčević obavezao je školski odbor Osnovne škole “Avdo Međedović” da raspiše novi konkurs za izbor direktora jer sa “imenovanim vršiocem dužnosti direktora Safetom Smailovićem nije zaključio ugovor o radu i uveo ga u mandat”.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić izjavila je da dopisom Ministarstva nije osporena zakonitost sprovedenog konkursa na kojem je za direktora izabran Zahir Gudžević i da je “protivpravno imenovanje bilo kakvog vršioca dužnosti direktora, kao i raspisivanje novog konkursa”.

“Bošnjačko nacionalno vijeće ovakve postupke tumači kao pravno nasilje, pritisak i pokušaj uskraćivanja prava na obrazovanje na maternjem, bosanskom, jeziku pripadnika bošnjačkog naroda u školi koja je proglašena školom od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu”, kazala je Curić.

U međuvremenu, radiju Sto plus se prethodnih dana javilo nekoliko nastavnika i roditelja dece koja pohađaju OŠ “Avdo Međedović” tvrdeći da u školi nema grijanja, kao i da zaposleni nisu primili platu.

blank
Foto: SANA

“Sve su to posljedice ovakvog odnosa Ministarstva prosvjete prema školi i školskom odboru. To su sve mehanizmi i pritisci pravnog nasilja nad Bošnjacima i imamo još posljedica prouzrokovanih neimenovanjem direktora”, rekla je Curić.

Problem u OŠ “Avdo Međedović” nastao je kada je ministar prosvjete za vd direktora te obrazovne ustanove imenovao Safeta Smailovića, nastavnika koji nije učestvovao u konkursu i nije zaposlen u toj školi.

Smailoviću, koji je član Stranke pravde i pomirenja (SPP), grupa roditelja i nastavnika onemogućila je ulazak u prostorije škole i stupanje na dužnost, optužujući Ministarstvo prosvjete i Šarčevića za kršenje zakona i nepoštovanje rezultata konkursa.

blank

Kako je prethodni direktor Ahmedin Đerlek, kadar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, penzionisan, škola je nekoliko nedjelja bez rukovodstva, što je prouzrokovalo brojne probleme u njenom funkcionisanju.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Novog Pazara usvojen je zahtjev SDA Sandžaka da se Ministarstvu prosvjete uputi zaključak kojim se od ministra traži da po hitnom postupku imenuje direktora, a na osnovu zakona i rezultata konkursa raspisanog početkom godine.

Raspravu po toj tački dnevnog reda obilježila je oštra polemika odbornika SPP i SDA Sandžaka, kao i optužbe šefa odborničke grupe Sandžačke demokratske partije Muamera Bačevca da ih je SDA Sandžaka “ucijenila” da izglasaju zaključak.

Izvor: Radiostoplus.com