Ministarstvo sufinansira izgradnju prihvatilišta za pse lutalice i kupovinu katamarana

0
345
blank
Foto: Grad Novi Pazar

Ministar za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek i gradonačelnik Nihat Biševac potpisali su danas dva ugovora, ukupne vrijednosti 24 miliona dinara, o sufinansiranju projekata izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice u Novom Pazaru i kupovine katamarana za čišćenje i održavanje jezera Gazivode.

Ugovorima je predviđeno da to ministarstvo sa 13,5 miliona dinara sufinansira izgradnju prihvatilišta za pse i mačke lutalice, a sa 10,4 miliona dinara kupovinu katamarana.

Kako javlja radio Sto plus, Đerlek je ocijenio da će se realizacijom ova dva projekta riješiti problem “ekološke katastrofe” na jezeru Gazivode, ali i pomoći da se broj pasa lutalica na teritoriji grada smanji.

“Katamaran će svakodnevno čistiti otpad i nakon sedam dana odvoziti ga u reciklažni centar. Time ćemo pospješiti njegov rad i obezbjediti neku vrstu ekonomske održivosti. Osim toga, ogroman novac se troši i na ime odštete za ujede pasa lutalica, i to preko 20 miliona dinara za 10 godina. Prema poslednjim procjenama, u gradskom jezgru i okolnim naseljima ima ih oko 1.500”, kazao je Đerlek.

Biševac je naveo da je potpisivanje ovih ugovora od velikog značaja za grad jer će omogućiti nastavak druge faze izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice u blizini deponije Golo brdo, ali i očuvanje jezera Gazivode.

“Prva faza na izgradnji prihvatilišta, ukupne vrijednosti 12 miliona dinara, je urađena. Ovim iznosom će biti završena i druga faza i ono će biti pušteno u rad”, rekao je Biševac.

Realizaciju oba projekta sprovešće Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA).

Izvor: Radiostoplus.com