Modernizovani migovi 29 prvi put zapucali na Pešteri

0
564
blank
Foto: Ministarstvo odbrane

Modernizovani migovi 29 prvi put su, nakon dve decenije, zapucali na Pešteru, u okviru Združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem Vojske Srbije “Sadejstvo 2020”.

Migovi 29 su tako poslije punih 20 godina dejstvovali raketama vazduh-zemlja i pokazali mogućnosti u varijanti zaštite vazdušnog prostora.

Takođe, lovci-bombarderi “orao” dejstvovali su aviobombama po ciljevima na zemlji.

Prethodno su nad Pešterom izviđali raspored neprijatelja bespilotna letelica CH92A iz Kine, kao i domaći Vrabac i dron.

blank
Foto: Ministarstvo odbrane

Helikopteri Mi-35 premijerno su dejstvovali raketama “ataka” i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, a ostali vazduhoplovi – “orao”, “supergaleb G4”, kao i helikopteri, vođenim i nevođenim projektilima.

Robot tenk Mali Miloše je, takođe, bio uključen u borbu i dejstovao po položaju neprijatelja, tokom prikaza oklopno-izviđačke patrole koja je prihvatila borbu.

Mogla videti i paljba “pancira s1” i “pasarsa”, raketnih i artiljerijskih sistema koji su dejstvovali su po ciljevima u vazduhu.

blank
Foto: Ministarstvo odbrane

Na vježbi učestvuje oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova – helikoptera Mi-17 i Mi-35, bespilotnih letelica, aviona MiG-29, Orlova, Galebova.

Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja prvi put zajedno dejstvuju na jednoj ovakvoj vežbi.

blank
Foto: Ministarstvo odbrane

Izvor: Tanjug