Monstruozno veličanje ubice iz Priboja: Na FB stranici užasni postovi vjerske mržnje

0
538
blank
Screenshot/Facebook

Istoga dana kada je surovo ubijeni Ervin Ćelahmetović (35) sahranjen na mezarju u Priboju, na Facebooku se pojavila fan stranica koja veliča ubicu Igora A. koji je trenutno u bjekstvu.

Na ovoj skandaloznoj stranici se Igor, inače policajac, veliča kao neki heroj, izražava mu se velika ljubav i poštovanje za ono što je uradio.

Jedan od prvih objava u nizu na ovoj stranici bila je pružanje podrške ubici uz komentar: “Uz tebe smo sad i zauvek…”. Zatim je objavljena fotografija naoružanog ruskog vojnika iz Bahmuta, sa podignuta tri prsta. Uz fotografiju ubice objavljen je komentar: “Niko nije kao ti najveći heroj predlažemoda se sve više djece zove po tebi slava ti i hvala”.

Sa podrškom i divljenjem ubici iz Priboja nastavljeno je objavom fotografije spomen obilježja “Tuzlanska kapija”, mjesta ratnog zločina nad nedužnim civilima Tuzle koji su 25. maja 1995. godine počinili pripadnici vojske RS, kada je stradao 71, a ranjeno 240 civila starosne dobi od 18-25 godina.

Svim ovim objavama, na jasan i nedvosmislen način, se izražava podrška ubici, veliča i odobrava zločin, sa očitim ciljem izazivanja panike i straha kod bošnjačkog stanovništva Priboja i Limske doline, te se provocira reakcija koja bi išla u pravcu radikalizacije i destabilizacije prilika u Sandžaku.

Posljednja u nizu objava jeste objava uvrjedljivog sadržaja na račun islama i muslimana, na kojoj se na najgrublji način vrijeđa posljednji Allahov poslanik Muhamed a.s.

Ovim povodom oglasio se Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, koji je oštro osudio pojavu uvrjedljivih i provokatorskih poruka koje se, nakon ubistva Ervina Ćelahmetovića, svakodnevno šire na društvenim mrežama i pozvao nadležne državne organe, prije svega policiju i tužilaštvo, da hitno reaguju u cilju gašenja ovih skandaloznih stranica i profila, te otkrivanja identiteta odgovornih osoba koje se kriju iza istih.

“Mešihat Islamske zajednice, pored zahtjeva nadležnim državnim organima da hitno reaguju i zaustave izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti i mržnje u Priboju, poziva i najviše državne funkcionere i predstavnike vjerskih zajednica u Srbiji, posebno predstavnike Srpske pravoslavne crkve, da osude pomenute napade, veličanje zločina i uvrjedljive poruke na račun pripadnika islama, te izraze punu podršku porodici i Islamskoj zajednici u naporima koje poduzima u cilju očuvanja dobrih međunacionalnih odnosa, kako bi muslimani Priboja i Republike Srbije bili sigurni da iza njih stoji zlonamjerni pojedinac ili grupa, kojoj nije stalo do zajedničke budućnosti i prosperiteta ove države”, saopćila je Informativne služba Mešihata.

blank

blank

blank

blank