Muftija Dudić: Ne igrajte se s uplatama kurbana humanitarnim i nevladinim organizacijama

0
689
blank
Screenshot/YouTube/SANA

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić pozvao je vjernike da ne izostavljaju obavezu klanja kurbana, ali je istovremeno skrenu pažnju da to ne čine uplatom, kako je kazao, “nekim humanitarnim i nevladinim organizacijama koje se poigravaju s propisom kurbana”.

“Svoje vjernike pozivam da obavezu klanja kurbana nikako ne izostavljaju. Podsjećam da je najvrijednije da sami zakolju kurban kod svoje kuće. Ako nisu u mogućnosti Islamska zajednica će to učiniti u ime njih kroz uplate na blagajni svojih medžlisa ili direktnom uplatom u Mešihat Islamske zajednice. Skrećemo pažnju da se ljudi ne igraju s uplatama nekim humanitarnim i nevladinim organizacijama koje se zasigurno poigravaju s propisom kurbana. Vi koji ste zbog toga, jer je cijena 120, 140 eura, odlučili negdje drugo rizikujete s tom vrstom kurbana”, kazao je muftija Dudić.

On je istakao da Mešihat strogo vodi računa o svim propisima Kurbana.

“Svaki je prethodno pregledan i veterinarski i sanitarno, zaklan prema propisima vjere, uskladišten u hladnjače, kasnije raspoređen od institucija Mešihata do bolnica, državnih obdaništa, zatvora, i drugih organizacija.

Moram istaći da nas je dobavljač krupne stoke Maljanović i ovog puta mu se zahvaljujem. Zamolio sam da cijena ne bude 200 eura, što je i realna cijena, i da on dio troškova ponese, a dio mi kako ne bismo zbog svih poskupljenja povećali cijenu već da ostane na 180 eura”, rekao je predsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Napomenuo je da će isključivo kurbane uplaćene preko Mešihata Islamske zajednice moći smjestiti u hladnjače.  Podjela će biti organizovana od Sandžaka preko Kraljeva do Subotice i Novog Sada, rekao je.