Muftija Halitović: Bajram krunisan kurbanom, žrtvom koja nas približava Stvoritelju

0
218
blank
Foto: Anadolija

Čestitku povodom Kurban-bajrama vjernicima u regiji Sandžak i onima u dijaspori uputio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, muftija sandžački, Senad ef. Halitović.

Halitović je u bajramskoj čestitki naveo, između ostalog, kako je Kurban-bajram prilika da se vjernici žrtvovanjem kurbana približe svom Stvoritelju.

“Hadžski ili Kurban bajram krunisan je žrtvovanjem kurbana radi Uzvišenog Allaha i Njegovog zadovoljstva, a kurban znači približavanje. Vernici se tim obredom približavaju Stvoritelju u nadi da steknu Njegovu naklonost i ljubav. Vjernici se, darujući kurbansko meso prijateljima, rodbini i onima koji su u oskudici potpomažu u dobročinstvu. To je samo jedna dimenzija ovog ibadeta, a suština je da se vjernici pokore Gospodaru i steknu od Njega oprost i milost. Svakako da vjernici kurbanima stiču zaštitu i on bude zalog za njihove porodice, imetak kao i berićet i blagoslov u svemu što im je Uzvišeni Allah dao”, naveo je muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Muftija Halitović je kazao da tokom svakog Bajrama vjernici treba da se raduju nagradi i da obraduju jedni druge, da zijarete jedni druge.

“Bajrami su prilika da vjernici učvrste rodbinske veze, a rodbinska veza je emanet i hak. Dužni smo da ove bajramske dane posvetimo bližnjima, da najdraže posjetimo, zijaretimo i to je najveći i najdraži poklon koji možemo jedni drugima da darujemo. Molim Gospodara svih svetova da spusti svoju milost na ljudski rod i da uputi nas robove, primi od nas dobra dela i oprosti grehe. Molim Allaha dž.š. da primi hadžijama hadžiluk, a svim vjernicima njihove ibadete i kurbane koje izvršavaju u ovim mubarek danima. Molim Stvoritelja da pomogne muslimanima Sandžaka, ujedini naše safove i zbliži naša srca”, naveo je u bajramskoj čestitki muftija sandžački.

Izvor: Anadolija