Muftija sandžački: Bošnjaci Sandžaka dio jedinstvenog korpusa sa Bošnjacima u BiH

0
301
blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Mešihata IZ Sandžaka i muftija sandžački Senad ef. Halitović uputio je čestitku povodom 28. septembra Međunarodnog dana Bošnjaka.

“Prije tačno 28 godina na saboru održanom u Sarajevu ispisane su najznačajnije stranice moderne historije bošnjačkog naroda.

Na ovom historijskom skupu usvojena je Deklaracija kojom je bošnjačkom narodu vraćeno nacionalno ime – Bošnjak, a maternji jezik Bošnjaka ponovo je nazvan svojim pravim imenom – bosanski jezik.

Tog dana Bošnjaci su vratili svoje ime te u potpunosti preuzeli kormilo nad svojom historijom, ali I budućnošću.

Bošnjaci Sandžaka su dio jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima u BiH i ostalim pripadnicima bošnjačkog naroda koji žive širom Balkana, ali i širom svijeta, te 28. septembar zauzima i posebno mjesto u sandžačkom kalendaru.

Na današnji dan se sjećamo i hrabrosti sudionika ovog historijskog skupa koji su u ratnim uslovima brinuli o nacionalnoj i kulturnoj posebnosti Bošnjaka i njihovoj budućnosti.

Svim Bošnjacima širom svijeta čestitam 28. septembar – Dan Bošnjaka uz želju da budu ponosni na svoj maternji bosanski jezik, svoju tradiciju, vjeru, kulturu i na svoje evropsko porijeklo”, navodi se u čestici muftije sandžačkog.