MUFTIJIN NASLJEDNIK KRŠI ZAKON? Usame Zukorlić ugradio blinkere na džip!

0
309
blank
Foto: SPP/Foto: republika.rs

Kako pokazuje fotografija do koje došao portal Republika, nasljednik rahmetli Muamera Zukorlića nezakonito koristi blinkere – svjetlosnu signalizaciju na vozilu koja daje prvenstvo prolaza u saobraćaju.

Zakonom je propisano da takva svjetla mogu da koriste samo vojska, policija, VBA, Hitna pomoć, vatrogasci i najviši državni funkcioneri, poput predsjednika i premijera (ne i ministri). Ali po svemu sudeći u ovoj oblasti u našoj zemlji taj propis se ne poštuje. Tu povlasticu koriste mnogi kojima ona ne pripada.

Iako nemaju pravo na to, automobile sa crveno-plavim svjetlima voze ministri, predsjednici opština, poslanici, direktori, estrada, zaštićeni svjedoci… U Srbiji je nepoznanica koliko je automobila okićeno crveno-plavim svjetlima poznatijim kao “blinkeri”.

Domaći vozači toliko su oguglali na ta svjetla koja gledaju svaki dan da se previše i ne uzbuđuju kada naiđu na automobil sa “blinkerima”.

A kako su “blinkeri” postali simbol bahatosti? I zašto bi ministri koristili službena vozila s takvim svjetlima, ako ukoliko žure i moraju da stignu brzo na odredište, lako mogu da dobiju pratnju policije?

“Blinkeri” su crveno-plava svjetla ugrađena u prednju masku vozila koja se naizmenično pale i gase. Koriste ih automobili pod pratnjom kad moraju da prekrše saobraćajne propise, to jest iskoriste prvenstvo prolaza u odnosu na druge učesnike u saobraćaju.

Prema važećem zakonu, crveno-plava rotaciona svjetla kao “blinkere” mogu da imaju samo vojska i policija, a u izuzetnim slučajevima MUP može da ih dodjeli osobama na značajnim državnim funkcijama kojima je ugrožena bezbjednost ili im je sa razlogom potreban brz prolazak.

Međutim, izgleda da su “blinkeri” deljeni “šakom i kapom” pa imamo situaciju da automobile sa ovom opremom voze mnoge kontroverzne ličnosti, biznismeni, estrada. Ovu opremu nabavili su i poslanici, predsjednici opština, direktori.