MUP i tužilaštvo da nepristrasno istraže ubistvo Ervina Ćelahmetovića u Priboju

0
136
blank

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahtjeva od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da sprovede profesionalnu istragu, kao i da tačno i blagovremeno informiše javnost u slučaju ubistva Ervina Ćelahmetovića koje se dogodilo u noći 21/22. maj u Priboju, saopćeno je iz te organizacije.

“Imajući u vidu da je osumnjičeni za ovo ubistvo policijski službenik, kao i da postoje sumnje da su mu u bjekstvu pomogle tri osobe, nužno je da MUP i tužilaštvo osiguraju sprovođenje nepristrasne istrage u cilju utvrđivanja svih činjenica u ovom slučaju.

S obzirom da je ovo drugi slučaj nasilja u Priboju u kojem su osumnjičeni pripadnici MUP-a u prethodne dvije godine, pozivamo ovo ministarstvo da sprovede postupak unutrašnje kontrole nadležne policijske uprave u Priboju kako bi se ispitalo njeno funkcionisanje i mehanizmi prevencije.

Dužnost MUP-a i Višeg javnog tužilaštva iz Užica je da što prije informišu javnost o rezultatima i statusu disciplinskih postupaka protiv pripadnika granične policije i istraga koje su pokrenute zbog etnički i vjerski motivisanog nasilja usmjerenog protiv Bošnjaka u januaru 2022. godine u Priboju i Novom Pazaru.

Dodatno zabrinjava činjenica da MUP nije ni potvrdio niti demantovao informacije koje su se pojavile u medijima nakon ubistva o bjekstvu osumnjičenog iz zemlje. Poroznost granice sa Bosnom i Hercegovinom nije novost ali zabrinjava što je to postala činjenica na koju računaju osumnjičeni za teška krivična dela. Propusnost državne granice Srbije i neodgovornost MUP-a se najbolje ogleda u bjekstvu optuženih za ratne zločine iz BiH u Srbiju poput slučaja Mirka Vrućinića, kao i u slučaju Rajka Kozline koji je u Srbiji osuđen za ratni zločin ali je uspeo da pobegne van zemlje.

Nakon niza etnički i vjerski motivisanih incidenata na području Priboja potrebno je učiniti sve da se povjerenje kako među građanima, tako i između građana i institucija obnovi. Preduslov za to su djelotvorna istraga i kažnjavanje odgovornih”, navodi se u saopćenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji izrazila je saučešće porodici ubijenog Ervina Ćelahmetovića.