Muratović rukovodstvu BNV: Ogradite se od izjava Zukorlića i Ugljanina štetnih za Bošnjake u Sandžaku i regionu

0
264
blank

Vijećnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i nosilac liste “Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane”, Admir Muratović, zatražio je od rukovodstva Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se ogradi od nedavnih izjava predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, ocijenivši da njihovi javni istupi doprinose destabilizaciji prilika i nanose ogromnu štetu, kako Bošnjacima u Sandžaku, tako i našim sunaordncima u regionu.

Muratović je saopćio da izjava Sulejmana Ugljanina, koji je zatražio reciprocitet prava Bošnjaka u Sandžaku sa pravima Srba na Kosovu, podsjeća na njegovu retoriku iz 90-tih.

Ocijenio je da je govor Usmae Zukorlića u Skupštini Srbije nanio štetu Bošnjacima na Kosovu, koji su, kako navodi Muratović “oštro osudili njegovo miješanje u stvari koje ne poznaje i pokušaj da se nelegitimno predstavlja da govori u njihovo ime”.

“U svojstvu vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, i nosioca liste Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane pozivam rukovodstvo BNV-a da se oglase ovim povodom i zatraže od pomenutog dvojca, koji je potpisivanjem koalicije za novu većinu u najvaznijoj instituciji Bošnjaka u Srbiji umislio da im to daje pravo da i nastupaju u ime BNV-a, da ne izlaze sa stavovima koji nanose ogromnu štetu Bošnjacima u Sandžaku i Srbiji, kao i našim sunarodnicima u regionu”, kazao je Muratović.

Muratović je rukovodstvu BNV poručio da ukoliko izostane njihovo distanciranje od stavova i izjava pomenutog dvojca rizikuju tumačenje “da su saglasni sa onim što njih dvojica govore”.

“Tačno je da vi imate većinu u Vijeću, ali Vi niste Vijeće. Jednako koliko Vi, BNV čine svi njegovi vijećnici, koji su sa više legitimiteta, nego što ste Vi koji ste napravili matematičku većinu. Podsjećam Vas da su dvije liste u opoziji, od kojih jedna koja je pobijedila na izborima za BNV, a druga prva lista koja je uspjela da udje u Vijece kao četvrta lista. Ukoliko izostane Vaša reakcija, lista koju imam ćast predstavljati u Vijeću će na prvoj narednoj sjednici zatražiti raspravu po ovom pitanju”, poručio je Muratović.

Izvor: Sandzacke.rs