Neodrživi principi umornog lidera: Da li je Ugljanin pozvao SDA Tutin da napusti savez sa SNS?

0
553
blank
Foto: SANA/Irfan Ličina

Da licemjerje lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina nema kraja još jednom je potvrdila njegova današnja izjava da je ta partija spremna da razgovara sa svim strankama demokratske orijentacije, osim sa onim koje čine vladajući režim ili su sa njima u koaliciji.

“Sa njima nemamo interes da razgovaramo, oni vode velikosrpsku politiku koja je direktna prijetnja da Bošnjaci nestanu sa ovih prostora. Sa njima ne možemo da razgovaramo”, rekao je Ugljanin na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

Kao i pred svake izbore, Ugljanin ponovo koristi svoju poznatu zapaljivu retoriku o velikosrpskoj politici, režimskim stranakama i njihvim partnerima, zaboravljajući da je upravo njegova stranka u Tutinu opstala na vlasti zahvaljujući savezu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom i njenim privjeskom u Sandžaku – Sandžačkom demokratskom partijom.

Ukoliko je lider SDA, kojim slučajem, danas bio iskren onda ovo treba da znači da su on i njegova stranka kumovali “direktnoj prijetnji nestanka Bošnjaka” sa područja opštine Tutin, gdje je SDA Sandžaka i dalje na vlasti zahvaljujući koaliciji sa strankama koje su dio vladajućeg režima.

Kao i bezbroj puta do sada, Ugljanin je u predizborne svrhe pozvao na jedinstvo ostale političke stranke da “na ovaj ili onaj način zajedničkim nastupom na izborima ili postizbornom koalicijom ujedine sve glasove građana Sandžaka” i “pravilno nastupe prema Beogradu, u koristi svih koji su glasali”.

Koalicione partnere Vučićeve stranke, Sandžačku demokratsku partiju (SDP) i Stranku pravde i pomirenja (SPP) Ugljanin je, suprotno iskazanom stavu, ipak pozvao na razgovore “ukoliko se odreknu vladajućeg režima i istupe iz koalicije”.

“Ukoliko prekinu saradnju i distanciraju se od režima i izjasne se da žele da podrže sandžački multinacionalni, multikonfesionalni i multikulturni suživot možemo razgovarati o svim mogućim opcijama, koalicijama, zajedničkom poslaničkom klubu i skupštinskim većinama u sandžačkim opštinama”, naveo je Ugljanin.

Međutim, Ugljanin nakon gubitka većinskog povjerenja građana Tutina na prošlim lokalnim izborima, kada je bilo daj šta daš da opstanem na vlasti, nije imao takve zahtjeve i nije bio gadljiv na koaliciju sa vladajućom strankom koja, kako kaže, baštini “velikosrpsku politiku”.

Kako god, politika Sulejmana Ugljanina ostaće trajno prepoznata po licemjerju u političkom djelovanju, zavisno od toga da li je dio republičke vlasti ili ne.

Ministar bez portfelja, ljubitelj beogradskih fotelja.

Izvor: Sandzacke.rs