Nezadovoljni stipendisti pitaju Opštinu Tutin: Gdje su naše obećane pare?

0
971
blank

Tutinski uzbunjivač i borac za pravdu i istinu Nedžat Čalaković, koji često ukazuje na nezakonito postupanje lokalne vlasti u ovoj opštini, u najnovijoj objavi na svom Facebook nalogu ukazao je na nedopustiv odnos opštinskih vlasti prema studentima kojima su dodijeljene stipendije, koje se neredovno isplaćuju, i što je još gore, nisu u skladu sa važećim pravilnikom o njihovoj dodjeli, koji je propisala sama lokalna administracija.

Kako prenosi Čalaković, Opština Tutin je na osnovu Odluke Opštinskog vijeća o stipendiranju studenata slabijeg imovnog stanja raspisala 11. decembra 2019. godine Konkurs za dodjelu stipendija studentima sa slabijim imovnim stanjem koji je bio otvoren do 10. janura 2020. godine.

Opštinsko vijeće Tutina je na prijedlog Komisije za dodjelu stipendija donijelo odluku o isplati 234 stipendije u iznosu od 5.000 dinara u 7 mjesečnih rata. Ugovori sa korisnicima sredstava su poptisani neposredno pred lokalne izbore maja 2020. godine, a spektakularno dodijeljeni na skupu koji je organizirao tadašnji predsjednik Opštine Tutin Kenan Hot.

blank

Kako Čalaković ukazuje, time je prekršena odredbe Pravilnika o dodjeli studentskih stipendija najboljim studentima i studentima slabijeg imovnog stanja koji u članu 3. kaže da se stipendije studentima slabijeg imovnog stanja isplaćuju u izosu od 8.000 dinara u vremenskom periodu od osam mjeseci.

Čalaković kaže da to navodi na zaključak da je na ovaj način 234 studenata slabijeg imovinskog stanja uskraćeno za po jednu stipendiju u iznosu od 5.000 dinara.

blank

U razgovoru za portal Sandžačke, studenti koji su sa Opštinom Tutin sklopili ugovor o stipendiranju, ističu da su njima obećana novčana sredstva tokom 2020. i 2021. godine ispaćena u četiri navrata u iznosu od po 5.000 dinara, po dva puta godišnje.

Nezadovoljni stipendisti kažu da im nije jasno zbog čega su do današnjeg dana isplaćene samo 4 rate stipendije u iznosu po 5.000 dinara i da s punim pravom zaslužuju od nadležnih objašnjenje zbog čega su sa njima poptisani ugovori na 7 mjeseci, kada je važećim pravilnikom definisano da to bude na period od 8 mjeseci u iznosu od 8.000 dinara.

BONUS VIDEO: Dodjela stipendija za studente

Izvor: Sandzacke.rs