Novi ekološki incident u Novom Pazaru: Rijeka Trnavica ponovo krvava (VIDEO)

0
289
blank

Posljednji snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, zgrozio je sve. Kako se vidi na videu koji je objavljen na Facebook stranici ekološkog pokreta “Za zdrav Novi Pazar”, kroz korito rijeke Trnavice ponovo teče crvena voda. Nagađa se da li je iz klanica puštena krv ili su u pitanju neke hemikalije.

“Godinama se u rijeku Trnavicu u Novom Pazaru izliva nepoznata crvena tečnost koja izgleda kao krv. S obzirom da je vodostaj rijeke nizak ova tečnost brzo izdominira, pa je posebno upadljiva”, navodi se u tekstu uz objavljeni snimak.

Podsjećaju da Grad Novi Pazar još uvijek nema lokalni registar zagađivača, što je prvi korak da se ovakve stvari spriječe.

“Nadamo se da će uskoro ovakve scene biti nemoguće i da ćemo na ove i slične snimke gledati kao na nešto što smo zajedno uspjeli da prevaziđemo”, poručuju iz novopazarskog ekološkog pokreta.

Otpad koji završava u rijekama utiče na kvalitet vode, pa su ispitivanja pokazala da je kvalitet vode, u pojedinim dijelovima novopazarskih rijeka, pete kategorije.

Stručnjaci kažu da takva voda jednaka kanalizaciji i da ne može da se koristi ni za polivanje bašta. Najveći zagađivači rijeka su klanice koje ispuštaju krv i kamenjare koje u rijeke ispuštaju opasne hemikalije koje se koriste za kamenovanje teksas platna.

U gradskoj upravi Novog Pazara ne poriču da je zagađenje rijeka u ovom gradu veliki problem i već godinama najavljuju da će taj problem biti riješen izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda.

Izvor: Sandzacke.rs