Novi Pazar obilježava 559 godina od osnivanja

0
781
blank

Grad Novi Pazar obilježava 559 godina postojanja. Zbog vanrednog stanja koje je u Srbiji proglašeno radi sprečavanja širenja infekcije koronavirusom i policijskog časa koji je na snazi, Dan grada je prvi put ove godine protekao bez kulturno-zabavnih manifestacija i javnih skupova, prenijela je Anadolija.

Poruku povodom Dana grada uputio je prvi čovek Novog Pazara Nihat Biševac.

“Dan grada, 20. april, navikli smo da proslavljamo drugačije i svečano, sa sugrađanima i prijateljima. Ove godine Dan grada dočekali smo u vanrednim okolnostima, u jednom od najtežih trenutaka u novijoj istoriji našeg grada. Znam da na svetu ima gradova sa bogatijom istorijom i atraktivnijim građevinama, ali sam siguran da ne postoji grad sa toliko humanih, tolerantnih i dobrih ljudi. Sve to se i u ovoj teškoj situaciji kao mnogo puta do sada potvrdilo. Pozivam vas da kroz odgovornost, disciplinu, strpljenje i duhovnu snagu savladamo i ovu opasnost, a da nakon toga nastavimo zajedno još brže da gradimo bolju budućnost za našu decu i naredne generacije. Ljudima koji Novi Pazar nose u srcu, ma gde da su, čestitam 559. rođendan našeg voljenog grada”, rekao je u čestitki gradonačelnik Biševac, koju je prenijela Anadolija.

Za zvaničan datum osnivanja Novog Pazaru uzima se 1461. godina, a na osnovu prvog pisanog dokumenta koji spominje samo ime Novi Pazar (Yeni Bazar), sačuvana odluka Malog Veća Dubrovačke Republike iz 1461. godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar, podsjeća u svom tekstu SNews.

Prema nekim historijskim izvorima gradske temelje Yeni Pazara, čak ranije, postavio je turski vojskovođa Isa-beg Isaković, osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca.