Novi Pazar rekorder po broju rođene djece

0
936
blank

Dok se većina gradova u Srbiji bori sa negativnim priraštajem Novi Pazar je i ove godine rekorder po broju rođene djece. U prethodnoj godini broj upisane djece u matičnu knjigu rođenih je skoro tri puta veći od broja umrlih.

Novopazarsko porodilište je i dalje jedno od najvećih porodilišta u Srbiji po broju novorođene djece. Ovde se u prosjeku dnevno rodi 6 beba. Načelnik Ginekološko akušerskog odjeljenja dr. Avdul Škrijelj kaže da se bračni parovi u Novom Pazaru skoro uvijek odlučuju na veći broj djece, što je tradicija ovog kraja.

“Poslije kliničkih centara mi smo i dalje najveće porodilište po broju rođene djece. U 2019.godini imali smo 1901 porođaj, što je 13 beba više nego u 2018.godini. Zadovoljni smo tom cifrom u odnosu na druge centre gdje taj broj opada”, rekao je Škrijelj.

Broj upisane djece u knjigu rođenih, koja su se rodila i u drugim kliničkim centrima je preko 2000, što je za Novi Pazar već uobičajeno.

“Na području Novog Pazara u matičnu knjigu rođenih upisano je 2262 djeteta, bilo je 793 sklopljenih brakova, a u knjigu umrlih upisano je 792. Novi Pazar je i ove godine rekorder po broju novorođene djece na šta možem da budemo ponosni i ove godine smo prvi po broju rođene dejce”, rekao je rukovodilac odjeljenja za opštu upravu Marko Slavković.

Među novorođenim novopazarcima i ove godine više je djevojčica nego dječaka.

Izvor: RTV Novi Pazar