Novi Pazar / Spasao mališana (3) koji se slučajno zaključao u stanu solitera!

0
774

Hrabri novopazarski vatrogasac Mirko Pendić (32) pritekao je u pomoć preplašenom trogodišnjem dječaku koji je slučajno zalupio vrata i ostao sam zaključan u stanu na šestom spratu višespratnice u Novom Pazaru.

“Polako, korak po korak, preskočio sam sa terase susjednog stana na terasu mališana. Ugledao sam ga kroz prozor. Bio je uplašen. Prišao sam staklu da me vidi, mahnuo mu i rekao da se ne plaši, da sam tu da mu pomognem. Otvorio je vrata, pritrčao mi i čvrsto me zagrlio”, rekao je danas za Policiju Pendić.

Za dramu u soliteru u Novom Pazaru čuo je dok je bio na poslu. Sa kolegom Farukom Hadžićem se odmah uputio tamo. Stigli su za nekoliko minuta, a ispred stana sačekali su ih dječakova majka i komšije.

Pošto su vrata metalna, odlučili su da ih ne obijaju jer bi im za to trebalo puno vremena. Svjesni da je svaki minut dragocjen, ušli su u susedni stan i odmah izašli na terasu.

Dvojica vatrogasaca vezali su potom sigurnosni opasač.

“Dok je kolega popuštao opasač a ja preskakao terasu nisam imao vremena da razmišljam da se nalazim na visini od oko dvadesetak metara. Mislio sam samo kako da što pre dođem do dečaka”, priča Pendić.

Vatrogasac kaže da će mu zauvijek u sjećanju ostati trenutak kada mu se dječak osmjehnuo i prišao da ga zagrli i to je nagrada koja se ničim ne može opisati.

Inače, u svom devetogodišnjem radu u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Novom Pazaru, Pendić je pomogao mnogim sugrađanima, izvlačio ih iz smrskanih automobila, iz kuća koje su zahvatili požari, ali i iz blokiranih liftova. Ovaj poziv, kako kaže, izabrao je jer je human i jer je velika sreća pomoći onome ko je u nevolji.

Pendić zaključuje da mu je ovo do sada bio jedan od najvažnijih zadataka, između ostalog jer je i sam otac jednog četvorogodišnjaka i devetogodišnjaka.