Novopazarska Covid bolnica spremna za prijem pacijenata

0
953
blank

Medicinska škola u Novom Pazaru rekordno brzo je, za manje od 24 sata, preuređena u privremenu bolnicu za pacijente sa lakšim simptomima zaraze korona virusom, a potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će za dan, dva primiti prve pacijente.

Ljajić je novinarima rekao da mnoga odjeljenja Zdravstvenog centra u Novom Pazaru ne izgledaju bolje nego sada Medicinska škola, za koju kaže da ima deset ulaza što će omogućiti da se ne ukrštaju pacijenti, lekari i oni koji donose i spremaju hranu, te da će biti zadovoljeni standardi, javlja Tanjug.

Naveo je da su mnogi u Novom Pazaru koji su imali simptome zaraze korona virusom izbegavali da dođu na pregled i da se testiraju iz straha da ne bi bili upućeni 300 kilometara od Novog Pazara, u privremenu bolnicu u Beogradu.

blank
Foto: indeksonline.rs

Rukovodilac privremene bolnice dr. Faruk Papović kaže da su obezbijeđeni svi potrebni uslovi i ispunjeni standardni za njen početak rada.

“Uz 24-časovni nadzor ljekara, pacijenti će imati sve uslove za higijenu, odličnu kuhinju i sve ostalo što će učiniti da se osećaju prijatno. Prenijeta su nam iskustva sa kragujevačkog Kliničkog centra i slobodno mogu reći da imamo čak i bolje uslove za rad”, kazao je dr. Pašović.

blank
Dr. Faruk Pašović/Foto: Grad Novi Pazar

On je istakao da će posebna pažnja biti posvećena razdvajanju prljavih i čistih puteva.

“Obezbijeđeni su posebni prolazi i kontejneri za presvlačenje medicinskog osoblja. Učinili smo sve da zaposleni ne budu izloženi riziku zaraze”, rekao je Pašović, ističući zadovoljstvo što će Novopazarci imati priliku da se liječe u svom gradu.

blank
Foto: Grad Novi Pazar

Medicinska škola je blizu Zdravstvenog centra i bolnice, a ministar Ljajić kaže da su učionice preuređene tako da mogu da prime sedam, osam pacijenata što je, dodaje, daleko funkcionalnije i prikladnije nego da su u sportskoj sali gde je na jednom mjestu 300 kreveta.

“Daj Bože da niko ne dođe, ali moramo da omogućimo onima koji su pozitivni da dođu ovde”, rekao je Ljajić i pozvao sve građane Novog Pazara koji imaju bilo kakve simptome da dođu na pregled i da se testiraju.

blank
Dr. Ljiljana Milošević/Foto: Grad Novi Pazar

Da je objekat potpuno spreman za prijem pacijenata potvrdila je, ispred Ministarstva zdravlja, dr. Ljiljana Milošević, koja je ujedno rukovodilac okružne sanitarne inspekcije.

Iako je, prema njenim riječima, objekat prenamijenjen velikom brzinom, odziv svih koji su učestvovali u formiranju bolnice više je nego odličan i nova bolnica ispunjava sve potrebne uslove.

blank
Foto: Grad Novi Pazar

Izvor: Tanjug / Sandzacke.rs