NVO: Funkcioneri dužni da trpe kritike

0
395
blank
Screenshot/YouTube/Takt/SNews

Grupa nevladinih organizacija (NVO) i udruženja iz Srbije zatražili su danas zaustavljanje cijele serije tužbi usmjerenih na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti (SLAPP) u Novom Pazaru.

Dvadesetak potpisnika zajedničkog saopćenja ukazali su na sudske procese pokrenute protiv aktivista koji su kritikovali postupanje zdravstvenih organa u tom gradu tokom pandemije COVID-19, prenosi Radiostoplus.com.

NVO okupljene u platformi Tri slobode upozorile su javnost na čak 37 privatnih tužbi, koje je vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović podnio protiv aktivista i pojedinih kolega ljekara.

Od tog broja, čak sedam tužbi podnio je protiv aktiviste i osnivača Inicijative slobodnih građana (ISG) Aladina Paučinca.

“Upozoravamo da se ovakve represivne mjere kose sa međunarodnim standardima ljudskih prava i praksom Evropskog suda za ljudska prava u oblasti slobode izražavanja, kao i da krivično sankcionisanje građana zbog kritika izrečenih na rad javnih funkcionera, ima za posljedicu zastrašivanje i demotivisanje građana da podignu glas o problemima koji ih muče u lokalnoj zajednici“, navodi se u saopćenju 18 značajnih udruženja i organizacija civilnog društva.

Izvor: Radiostoplus.com