NVO traže kontrolu konkursa za vatrogasce u Sandžaku

0
226
blank

Nekoliko organizacija civilnog društva (OCD) iz Novog Pazara zatražilo je kontrolu cijelog procesa i stavljanje na uvid javnosti dokumentacije sa konkursa odabira kandidata na osnovnu obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Konkurs MUP-a za vatrogasce-spasioce, a na kojem nije primljen nijedan Bošnjak, oštro su kritikovali Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i partije koje okupljaju pripadnike te manjinske zajednice u Sandžaku.

OCD Sandžački odbor za ljudska prava, Urban-In i DamaD ocijenile su u zajedničkom saopćenju za javnost da je izjava ministra policije Aleksandra Vulina da je za izbor kandidata bila ključna profesionalna, a ne nacionalna pripadnost “krajnje neodgovorna, uvrjedljiva i diskriminatorna“, prenosi radio Sto plus.

“Javnost zahtijeva odgovore na ta pitanja i ako oni izostanu, javnost, građani, OCD i sve relevantne institucije će ostati u uvjerenju da je razlog odbijanja upravo nacionalna pripadnost mladih Bošnjaka koji su konkurisali“, navodi se u saopćenju OCD.

Oni su ukazali na neproporcionalnu zastupljenost predstavnika bošnjačke zajednice u državnim organima i službama na lokalnom nivou i podsjetili da su, prije samo neku godinu, tri osobe žive izgorjele na terasi višespratnice, “sve u prisustvu onih koji su trebali brinuti o životima i imovini naših sugrađana i spasavati ih“.

Reagujući na izjave partija i BNV, MUP je saopćio da na konkurs za prijem 300 polaznika prijavilo 2.149 građana svih nacionalnosti, a da se medju 1.849 kandidata koji nisu prošli selekciju nalaze Srbi, Mađari, Rumuni, pripadnici drugih nacionalnosti, ne samo Bošnjaci.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) saopćilo je ranije da “na spisku od 290 izabranih polaznika obuke za vatrogasce – spasioce nema Bošnjaka, a da se na taj konkurs prijavilo 20-tak kandidata bošnjačke nacionalnosti“.

Izvor: Radiostoplus.com