OCD i mediji: Nedopustivo skrnavljenje pravoslavnog groblja u Novom Pazaru

0
375
blank
Foto: Gradska uprava Novog Pazara

Grupa organizacija civilnog društva, medija i novinara osudila je skrnavljenje pravoslavnog groblja u novopazarskom naselju Šestovo rušenjem nekoliko nadgrobnih spomenika, zatraživši hitnu reakciju nadležnih na otkrivanju počinilaca.

Grupa je ocijenila da je nedopustivo da se u 21. vijeku suočavamo sa ovakvim nedelima koja nisu samo vandalski čin, već i akt mržnje, prenosi portal radija Sto plus.

“Bez obzira što počinioci nisu ostavili nikakav znak koji bi ukazivao da se radi o aktu izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, zbog same poruke koju ovakav akt može da šalje, kao i potrebe da se s dužnim poštovanjem odnosimo prema živim i umlrim, bez obzira na njihovu pripadnost, svi mi zajedno moramo najoštrije osuditi ovako sraman čin”, navodi se u saopćenju.

Oni su podsjetili da je Novi Pazar i u vreme najintenzivnijih kriza važio za region poštovanja i međusobnog uvažavanja građana različitih nacionalnosti i da su uvereni da su svi žitelji ovog grada “iskreno i energično protiv svakoga ko pokušava da na bilo koji način ugrozi mir i stabilnost”.

Saopćenje potpisuju predstavnici Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturnog centra “DamaD”, Urban ina, Akademske inicijative “Forum 10”, Monitora, radija Sto plus i portala A1 i Taktinfo.

Pravoslavno groblje na Šestovu ranije su obišli predstavnici lokalne samouprave Novog Pazara koji su razgovarali sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac tom prilikom je obećao da će Grad snositi troškove obnove porušenih spomenika.

Podsjećamo da su, za sada nepoznata osoba ili više njih, oštetili najmanje sedam nadgrobnih spomenika na tom groblju.

Policija, prema nezvaničnim saznanjima, intenzivno radi na otkrivanju počinioca.