OD AHMEDIJE DO REKETA: Nepotizam, afere i mesarski čekić Samira Tandira

0
8078
blank
Foto: Facebook

Tandrkalo je izraz koji se koristi za mašinu koja jedva radi, ali ipak funkcioniše. Uz to i tandrče, odnosno pravi nevjerovatnu buku. Tako bi se ukratko mogao definisati i rad poslanika Stranke pravde i pomirenja (SPP) iz Prijepolja Samira Tandira, praćen nemalom bukom, aferama i galamom sve ove godine.

U ponedjeljak je, prema pisanju PP Media, bilo burno na relaciji Prijepolje – Novi Pazar. Naime, Samir Tandir nezadovoljan šestim mjestom na poslaničkoj listi SPP mobilisao je svoje pristalice “koje sačiniše pismo Usame Zukorliću u kojem traže preispitivanje liste i boljim mjestom za poslanika Tandira”.

Kako navodi ovaj prijepoljski portal, drugi pravac lobiranja i pritiska od strane Tandira na mladog Zukorlića je išao preko imama, opet rodbinski povezanih sa Tandirom, pa sve do muftije Dudića.

Međutim, i jedna i druga inicijativa Tandirovih poslušnika su naišle na hladan prijem u Novom Pazaru. S druge strane delegacija od 16 članova, nezadovoljnih ponašanjem sadašnjeg predsjednika Opštinskog odbora SPP-a Sabahudina Hajdarevića, koji je duže vrijeme samo formalno predsjednik dok zapravo Samir Tandir vuče sve konce i donosi odluke, zatražila je od centrale partije njegovu smjenu i raspuštanje odbora, piše PP Media.

Obojici se zamjera neprimjeren i svađalački nastup prema predsjedniku opštine Prijepolje i odbornicima SDP-a. Zamjera se i izraženi nepotizam i lični interesi prilikom zapošljavanja i postavljanja direktora. Samiru je Sabahudin rođeni dajidža, čija je supruga v.d. direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Prijepolju, dok je Sabira Hodžić, direktorka Biblioteke, kćerka od druge Sabahudinove sestre.

Vršiteljka dužnosti direktora Turističke organizacije Ilda Čolović, pak, bivša je supruga S.V. iz Prijepolja koga je, kako policija sumnja i o čemu je pisao beogradski list “Blic”, Samir Tandir pretukao ćekićem za meso, a koji se kasnije zbog ljubomore razveo od supruge Ilde.

Tekst krivične, koju je bivši muž podnio protiv Tandira, a kasnije povukao, pojavio se na društvenim mrežama, a njen sadržaj ukazuje na dešavanja koja su prethodila napadu s mesarskim čekićem.

Tandir je za pomoćnika predsjednika opštine postavio penzionisanog tehničara Izeta Čolovića, oca Ilde Čolović, koja je u međuvremenu dobila stalni posao u Biblioteci i to sa mjesta direktorke Turističke organizacije i sada čeka da završi direktorski mandat u Turističkoj organizaciji kako bi nesmetano prešla u drugu ustanovu.

Prema informacijama portala PP Media, sve ovo je delegacija od 16 članova juče prenijela direktno Usameu Zukorliću, na sastanku u Novom Pazaru.

Kako za PP Media tvrde dobro obaviješteni izvori iz Novog Pazara, Samiru Tandiru se pored ovog stavlja na dušu još mnogo afera poput “tetkine firme” i “novogodišnji pokloni i stolarija” u Centru za socijalno, ali i činjenica da se bahatim ponašanjem mnogima zamjerio, kako u Prijepolju, tako i širom Sandžaka, pa je zbog toga Usame navodno bio prinuđen da ga elegantno skrajne stavljanjem na šestu poziciju poslaničke liste.

Također, javna je tajna da Tandir nema podršku većine prijepoljskih imama, osim braće Duraković koji su opet rodbinski vezani za Tandira, jer su im majke sestre. Većina prijepoljskih imama želi depolitizovanu Islamsku zajednicu koja neće biti opterećena aferama.

S druge strane, inicijalni sastanak između prijepoljskog SDP-a i SNS-a već je održan s temom redefinisanja odnosa u koaliciji, odnosno isključenja SPP-a iz vlasti koja će se vjerovatno desiti nakon aprilskih izbora.

No, naši izvori tvrde da prijepoljski SDP nema ništa protiv saradnje s SPP-om ali da je preduslov za to smjena Tandira, Hajdarevića i Mekića, kao osoba koje su opterećene aferama i koje stvaraju loše međuljudske i međubošnjačke odnose.

Izvor: PP Media/Sandžačke.rs