Od malih boginja u Tutinu i Novom Pazaru oboljela četiri zdravstvena radnika

0
652
blank

U Novom Pazaru je registrovano 18 oboljelih i samo dvoje nije hospitalizovano, ali među oboljelima je i četvoro zdravstvenih radnika, dva ljekara i dvije medicinske sestre.

Zbog sve više oboljelih, u tutinskoj opštini je početkom februara proglašena epidemija. Tamo je od početka godine registrovano 69 oboljelih i samo 16 nije hospitalizovano.

“U Novom Pazaru imamo neki prosjek od devetoro oboljelih mjesečno, dok je u Tutinu situacija znatno lošija. Samo za posljednjih sedam dana u toj opštini smo evidentirali 16 oboljelih”, kaže direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić i dodaje da je “sigurno u Novom Pazaru više oboljelih, ali se svi ne javljaju ljekaru zbog blaže kliničke slike ili se liječe u privatnim ordinacijama“.

Spahić naglašava da do obolevanja dolazi zbog “neurednog ili nepoznatog vakcinalnog statusa” i da svi “koji imaju nepoznati vakcinalni status su hospitalizovani i imaju neku od komplikacija, a najčešće komplikacije su upale pluća i uva“. Najviše oboljelih je od 30-35 godina starosti i liječe se na Infektivnom i Dječijem odjeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru. Kampanja za imunizaciju djece u prvoj godini života daje rezultata. Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje obaveznom vakcinom u prvoj godini obuhvaćeno je 86 odsto mališana.