OPET POMAŽE REŽIMU: Ugljaninov poziv na bojkot referenduma ide na ruku Vučiću

0
623
blank

Najava Sulejmana Ugljanina da njegova stranka neće učestvovati na referendumu zakazanom za 16. januar ove godine i da povlači sve predstavnike iz referendumskog procesa, za Bošnjake praktično ne znači ništa i direktna je podrška SDA Sandžaka Vučiću i njegovom režimu i nova obmana Bošnjaka od strane lidera SDA.

U čemu je kvaka? Ugljanin najavljuje da se njegova stranka povlači iz referendumskog procesa i na prvi pogled to izgleda dobro za Bošnjake jer je SDA protiv referenduma. Međutim, u stvarnosti to praktično ništa ne znači jer je nedavno ukinut cenzus za uspjeh referenduma, te ovo predstavlja samo još jednu Ugljaninovu obmanu i direktnu podršku aktuelnom režimu.

Da je Ugljanin pozvao Bošnjake da izađu na referendum i glasaju protiv, to bi onda bilo direktno upereno protiv interesa Vučićevog režima, međutim predsjednik SDA Sandžaka to nije učinio, a razlog za ovakav potez nije teško zamisliti jer se bliže izbori.

Građani Srbije će 16. januara na referendumu imati priliku da se izjasne o aktu o promjeni Ustava Republike Srbije.

Podsjećamo, prema odredbama nedavno usvojenog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, ukinut je cenzus pa je za uspjeh referenduma u Srbiji više nije potrebna izlaznost veća od 50 odsto upisanih birača, već će se usvajati odluka većine izašlih glasača.

Izvor: Sandzacke.rs