Pet minuta gromoglasne tišine i na novopazarskom Sto plus radiju

0
766
blank

Podržavajući akciju “Pet minuta gromoglasne tišine” Sto plus će u četvrtak od 11.55 do 12.00, na Dan slobode medija, prekinuti emitovanje programa, sa ciljem da nadležne i najširu javnost još jednom upozori na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji, piše portal radija Sto plus.

Istim povodom Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat “Nezavisnost” u zajedničkom saopštenju za javnost ponovili su ocjenu da su ugrožene slobode medija i javnog izražavanja, a time i pravo gradjana na nepristrasno, objektivno i fer informisanje.

To pokazuju i sve meritorne međunarodne organizacije, uključujući Evropsku komisiju i Reportere bez granica, koje su u svojim najnovijim izvještajima upozorile na zabrinjavajuće nazadovanje Srbije u toj oblasti.

NUNS i “Nezavisnost” su povodom Dana slobode medija ukazali da je Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se trasirao razvoj medija i stvorili uslovi za neometan rad redakcija i novinara.

“Svjedoci smo, medjutim, da je vlast sebi dozvolila da se utvrdjivanje strateških pravaca razvoja u medijskoj oblasti odvija bez učešća najznačajnijih novinarskih i medijskih udruženja, pa je potom i tako pripremljen dokument povukla bez ozbiljnog obrazloženja. Istovremeno, na svim nivoima predstavnici vlasti najčešće zloupotrebljavaju novac namijenjen za projektno sufinansiranje medija, formirajući nestručne komisije koje ogromna sredstva dodjeljuju mahom poslušnicima bliskim vlastima, ostavljajući tako većinu nezavisnih medija bez izvora prihoda”, naveli su NUNS i “Nezavisnost”.