Počeo “Munjeviti udar” na Pešteri

0
722
blank
Foto: Ministarstvo odbrane

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021” – najveća u poslednjih nekoliko decenija – počela je danas na vojnom poligonu na Pešteri.

Na vježbi po temi “Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije“, učestvuje 2.337 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, od čega je 1.224 pripadnika kopnene vojske.

Pre početka vežbe, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je raport kapetana VS Danila Manojlovića. Vježbi, pored predsjednika Vučića, prisustvuju i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, potpredsjednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, kao i drugi ministri u Vladi Srbije.

Najveća vježba koja se odigrava u posljednjih nekoliko decenija je prikaz odlučnosti i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i prijetnje po bezbjednost Srbije, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija, te borbene mogućnosti sredstava u naoružanju.

Združena taktička vježba sa bojevim gađanjem izvodi se pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale jugozapadni dio srpske teritorije.

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske, kao i borbeni sistemi koje razvija domaća odbrambena industrija prikazuju vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom.

Posade tenkova T-72 MS javnosti prvi put predstavljaju borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno.

blank
Foto: Ministarstvo odbrane

Zajedno nastupaju i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije.

Zadatak oklopnih jedinica je da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

U ulozi borbenog osiguranja je mehanizovana pešadija na “Lazarima 3″, “Miloš“, MRAP 6×6″ i “NTV“, vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije.

Tu su i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaju samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm “oganj“ digitalizovani, baterija samohodnih višecjevnih raketnih lansera 128mm “Oganj“ M-18 modularni, lanser “morava“ i samohodne haubice 122mm “Gvozdika“ modernizovana kao i minobacači 120mm. Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazuju artiljerijsko raketna baterija “pancir“ S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS“ i kao i laki PVO sistemi „igla“ na vozilima NTV, te sistem „strela“ 2M.

Manevar i posjedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB. Nakon izvršene agresije, neprijateljske snage ekvivalenta dvije borbene grupe, jačine dva pešadijska bataljona organizovale su odbranu na liniji: Sjenica – Nova Varoš – Čajetina – Bajina Bašta i očekuju dovođenje novih snaga iz dubine operativnog rasporeda radi održavanja dostignute linije.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije naredio je Kopnenoj vojsci da u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i protivvazduhoplovnom odbranom, 72.brigadom za specijalne operacije, 63. padobranskom brigadom i dijelom modernizovanih i sredstava iz razvojnog programa odbrambene industrije Ministarstva odbrane Republike Srbije, izvede napadnu operaciju.

blank
Foto: Ministarstvo odbrane

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana VS zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje su na aerodoromima “Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ i “Morava“ čekale komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu “Pešter“.

Modernizovani lovac “mig-29″ poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu “Munjevitog udara“ izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji. Avioni tipa “orao“ poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju.

Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama „maverik“ i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion “galeb G-4“. Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama “ataka“ i nevođenim raketama S-8.

Veštinu dejstva rekatama “maljutka“ demonstriraće posade helikoptera „gama“. U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svoju ulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26. Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92 i “vrabac“.

Slika sa Ć-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mjesto i dostupne su komandi vježbe u realnom vremenu.

Taj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Speifičnu ulogu u vježbi imaće i avion N-62T “super galeb“ tegljač koji će vući metu “Rukavac“ na koju će vatru otvoriti baterija PASARS topovima 40mm.

Izvor: Tanjug