Podnijete krivične prijave protiv 11 predsjednika glasačkih odbora iz Novog Pazara i Sjenice

0
453
blank
Screenshot

Preuzimanje izbornog materijala od strane osobe koja nije član biračkog odbora, zloupotreba prava glasanja van glasačkog mjesta, u zapisnicima konstatovana izlaznost od 100 odsto i da su svi izašli glasali za ustavne promjene na referendumu 16. januara, krivična su djele zbog kojih je pokret Dveri podnio krivične prijave protiv 11 predsednika glasačkih odbora iz Novog Pazara i Sjenice, podaci su tog Pokreta.

Prema istim informacijama, prijave su podnijete Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, protiv trojice predsjednika iz Novog Pazara i osmorice iz Sjenice “zbog očigledne krađe glasova na referendumu“.

Kako su oni objelodanili, krivične prijave “zaradili“ su iz Novog Pazara Vladeta Milutinović, Hido Ljajić i Murat Mehmedović, a iz Sjenice Irfan Ličina, Amir Prašović, Adis Kurtović, Muamer Camović, Edin Malićević, Uroš Spasojević, Stana Slavković i Branko Vranić.

U Novom Pazaru na referendum je izašlo 33.241 ili 33, 4 odsto, a za ustavne promene je glasalo 88, 4 ili 29.389 glasača.

Birački spisak imao je 100.240 upisanih glasača. U Novom Pazaru pravo glasa imalo je 89.045 ljudi i još 11.195 su birači iz šest kosovskih opština (Peć, Prizren, Orahovac, Istok, Kula i Gora).

Dva biračka spiska “dala“ su izlaznost od jedne trećine, a koliko je pojedinačno nije saopćeno. Odmah nakon zatvaranja glasačkih mjesta, organizacija CRTA saopćila je da su njih ovi posmatrači na biralištima, u Novom Pazaru, zabeležili ubacivanje u kutije desetine popunjenih listića.

Te tvrdnje Gradska izborna komisija (GIK) je odbacila. U sjeničkoj opštini, na biračkom mjestu 60, glasanje je bilo za Ginisa.

Od 771 upiasanog birača svi su izašli na glasanje. Važećih listića bilo je 750 i 21 nevažeći. Za promjene Ustava glasalo je 746 i sam četiri protiv.

To biralište, bilo je jedno od osam smještenih u gradskoj OŠ “Svetozar Marković“.

Opština Sjenica je po izlaznosti od 58 odsto i glasanjem za ustavne promene od blizu 94 procenta, u vrhu republičke ljestvice.

Izvor: Danas.rs