Podrška Francuske Novom Pazaru i Sandžaku

0
565
blank
Foto: Grad Novi Pazar

Ambasador Francuske u Srbiji Jean-Louis Falconi izjavio je jučer da će njegova zemlja u narednom periodu podržati projekte Evropske unije (EU) usmjerene ka Novom Pazaru i Sandžaku.

On je nakon razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara rekao da je shvatio koliko su “put ka Evropskoj uniji i stabilnost važni za razvoj ovog regiona”, prenosi radio Sto plus.

“Razgovarali smo o projektima kojima bi se unapredila putna infrastruktura, ekonomija, turizam, poljoprivreda i ekologija ovog regiona, a Evropska komisija je već pripremila deveti milijardi evra za razvoj tih oblasti na području Zapadnog Balkana. Francuska će, u okviru EU, podržati projekte usmjerene ka ovom regionu”, poručio je Falconi.

blank
Foto: Grad Novi Pazar

On je dodao da će u saradnji sa obrazovnim i kulturnim ustanovama Novog Pazara raditi na razvijanju odnosa i povećanju prisustva Francuske u ovom gradu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je ambasadora Francuske upoznao sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u ovom regionu, kao i da su razgovarali o unapređenju dalje saradnje i podršci te zemlje razvoju ovog grada.

blank
Foto: Grad Novi Pazar

“Novi Pazar je dokazani partner i prijatelj EU i Francuske. Čuli smo da je EU opredijelila devet milijardi eura, a mi ćemo se truditi da spremimo projekte, za razvoj infrastrukture, ekologije, privrede ili kulture, i apliciramo za dobijanje sredstava kako bismo poboljšali život naših sugrađana”, istakao je Biševac.

Falconiju je ovo prva posjeta Novom Pazaru, a osim sa gradskim čelnicima, razgovarao je ili će razgovarati i sa predstavnicima obrazovnih ustanova, nevladinih organizacija i medija.

Izvor: Radiostoplus.com