Pomoć u sanaciji posljedica poplava: Stručnjaci za vanredne situacije iz Turkiye stigli u Novi Pazar

0
133
blank
Foto: Facebook/Nihat Biševac

U Novom Pazaru boravi delegacija iz Republike Turkiye koju čine predstavnici Ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) i Republičke direkcije za vode (DSI). Njih su u Gradskoj upravi primili gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i njegovi saradnici, kako bi se stručnjaci iz Turkiye upoznali sa detaljima elementarne nepogode i posledicama izlivanja rijeka u najvećem gradu regije Sandžak, javlja Anadolija.

Turske stručnjake u Sandžak je nakon izlivanja gotovo svih rijeka koje protiču kroz Novi Pazar i to na više lokacija, poslao ministar unutrašnjih poslova Turkiye Sulejman Soylu, a na inicijativu velikog prijatelja Sandžaka Bajrama Akgula.

Ekspedicija koju čine Serhat Gurbuz, Firat Sen, Ruhane Ferah, Ahmet Demir iz AFAD-a i Ali Sercan Peker iz DSI-ja u Sandžak je doputovala kako bi sagledala okolnosti i posljedice nakon poplavnog talasa, ali i kako bi se izradila studija za prevenciju i sprečavanje takvih i sličnih elementarnih nepogoda.

U Novom Pazaru boravi i delegacija iz Turkiye sa zadatkom da sa nadležnim službama i rukovodstvom grada dogovori detalje oko neophodne opreme koja će biti donirana, a koja će biti upotrebljena za sanaciju šteta.

Nakon najavljenog dolaska delegacije iz Turkiye u Novi Pazar, gradonačelnik tog grada Nihat Biševac rekao je da je Turkiye uvijek među prvima ponudila pomoć i djelovala kada bi se u Sandžaku desila krizna situacija.

“Kao i mnogo puta do sada, kada bi građani Novog Pazara i Sandžaka bili u nevolji, Republika Turkiye i njen narod su bili tu da pomognu. Bošnjaci u Sandžaku i oni koji žive u Turkiye, a porijeklom su iz Sandžaka, su most saradnje i prijateljstva između Srbije i Turkiye. Zvali su nas upravo naši ljudi iz Turkiye i ponudili pomoć. Ovog puta nas je zvao Bajram Akgul i ponudio pomoć, pitao je šta je to najpotrebnije kako bi se pomoglo građanima Novog Pazara i Sandžaka, i to sve uz pomoć ministra unutrašnjih poslova Turkiye Sulejmana Soylua i ambasadora Turkiye u Srbiji Hamija Aksoya. Oni su učinili sve kako bi ta pomoć što pre stigla do građana Novog Pazara i pomogla u sanaciji i prevenciji od ovakvih elementarnih nepogoda. Spremili su za nas pomoć u opremi, ali i stručnu pomoć koja je izuzetno važna”, rekao je nedavno Biševac za Anadoliju.

Novi Pazar su 19. januara zadesile poplave nakon obilnih padavina. U nabujalu rijeku Trnavicu u novopazarskom naselju Ćeremidžinica upala su dvojica Novopazaraca čija su tijela pronađena nekoliko kilometara od mjesta nesreće, na obali reke Raške u naselju Postijenje.

Izvor: Anadolija