Posjeta Turskoj: Hadžić se sastao sa predstavnicima udruženja Montenegro – Karadag

0
388
blank
Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Seid Hadžić, tokom drugog radnog dana službene posjete Republici Turkiye, sa svojom delegacijom sastao se sa predstavnicima udruženja “Montenegro – Karadag” u gradu Burhanija, saopćeno je iz Uprave. 

“Hadžić je u svom obraćanju upoznao predstavnike udruženja sa aktuelnim programima i planovima Uprave koji su usmjereni na još snažnije povezivanje naših iseljenika sa matičnom državnom, kao i konkretnim aktivnostima planiranim sa projektom “Dani crnogorsko-turskog prijateljstva” koji je Uprava planirala da realizuje u periodu ispred nas, a u saradnji sa udruženjima i istaknutim pojedincima crnogorske dijaspore u Turkiye.

Predsjednik udruženja Montenegro- Karadag Abas Erdem je izrazio zadovoljstvo susretom i kazao da je udruženje upravo osnovano kako bi se saradnja sa Crnom Gorom učvrstila jer su njegovi članovi izuzetno vezani za zavičaj iz kojeg potiču, te da se u svim segmentima rada trude da čuvaju i baštine tradicionalne vrijednosti Crne Gore.

Dosadašnja saradnja se mora unaprijediti i konkretizovati kroz ovakve i slične projekte od značaja za iseljenike u ovoj državi, a koji će vezu ovog udruženja i sličnih sa maticom učiniti čvršćom i vidljivijom i time značajno doprinijeti čuvanju i promociji crnogorske kulturne baštine, usaglašeno je na sastanku”, navodi se u saopćenju Uprave. 

blank
Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Delegacija se istoga dana u Izmiru sastala sa počasnim konzulom Crne Gore u Republici Turkiye Đunejrom Bosnalijerom.

“Na srdačnom susretu razgovarano je o modalitetima unapređenja saradnje Uprave i udruženja naših iseljenika koji žive i rade u Turkiye, a što se posebno odnosi na prostor koji postoji za direktne investicije u matičnoj državi i druge projekte od kojih će koristi imati i matica i naši iseljenici.

Ovom prilikom delegacija USDI uručila je iseljeničke knjižice našim iseljenicima, naglašavajući otvorenost Uprave za građenje partnerskih odnosa sa ljudima koji potiču iz Crne Gore i važnost neposredne komunikacije kako bi se sva pitanja od važnosti za naše iseljenike rješavala u najkraćem roku”, dodaju u saopćenju. 

Sastancima su prisustvovali v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Arben Jakupi i viši savjetnik u Upravi Mihailo Pavićević, kao i generalni konzul Branislav Karadžić. 

Izvor: Antena M