Predstavnici BNV sa rukovodstvom Zavoda za statistiku o predstojećem popisu stanovništva u Srbiji

0
359
blank
Foto: BNV

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić i rukovodstvo Republičkog zavoda za statistiku dogovorili su se danas da će se nacionalna vijeća uključiti i pomoći Zavodu u prevođenju materijala za popis na jezike nacionalnih manjina i pružiti podršku medijskoj kampanji za popis, te će u tom cilju biti sinhronizovane aktivnosti između zavoda i nacionalnih vijeća, prenosi Anadolija.

Curić je u ime Koordinacije nacionalnih vijeća iznijela zahtjev da nacionalna vijeća aktivno učestvuju u radu tijela koja organizuju popis i to na svim nivoima, od republičkog preko pokrajinskog pa do gradskog i opštinskog, saopšteno je iz BNV-a.

Predsjednica BNV-a je posebno naglasila zahtjev svih nacionalnih vijeća da legitimni predstavnici nacionalnih manjina u Srbiji budu uključeni u rad opštinskih popisnih komisija u opštinama i gradovima gdje žive nacionalne manjine i manjinski narodi.

Predstavnici zavoda su iskazali zainteresovanost za uključivanje u aktivnosti i kampanje nacionalnih vijeća u vezi sa popisom stanovništva kao što su tribine, skupovi i medijske kampanje.

Na sastanku je usaglašeno da je neophodno održavati redovne sastanke predstavnika zavoda i delegiranog člana Koordinacije, a sve u cilju ispravno sprovedenog predstojećeg popisa stanovništva.

Popis stanovništva u Srbiji bit će sproveden tokom oktobra.

Sastanku su u ime Republičkog zavoda za statistiku prisustvovali Snežana Lakčević, pomoćnik direktora, u sektoru društvenih statistika, Ljiljana Đorđević, načelnik Odjeljenja za popis stanovništva i Aleksandra Jovanović, saradnica u istom odjeljenju.

Izvor: Anadolija