Presuđeno da je tutinski Impuls diskriminisan

0
435
blank
Foto: Facebook/Impuls Tutin

Viši sud u Novom Pazaru usvojio je tužbu 11 aktivistkinja i Udruženja “Impuls” iz Tutina i utvrdio diskriminaciju koju je nad njima učinio restoran “Ras” na Pazarištu i Jasmin Šemsović iz Novog Pazara, saopćilo je danas to udruženje.

Kako se navodi, ova odluka suda je značajna za ostvarivanje ljudskih prava i zaštitu onih koja ta prava brane, a koji se sve češće nalaze na udaru različitih desno orijentisanih pojedinaca i grupa, prenosi radio Sto plus.

“Vlasnik restorana je tužiljama, učesnicama Festivala ženskog prijateljstva u avgustu 2019. godine otkazao unaprijed rezervisanu večeru zbog diskriminatorskog stava da pripadaju gej populaciji i time prekršio Zakon o zabrani diskriminacije”, navodi se u presudi.

Smatraju da je odluka Višeg suda u Novom Pazaru veliki korak u primjeni zakona iz oblasti ljudskih prava, jer je sud utvrdio da su restoran “Ras” i Jasmin Šemsović izvršili četiri oblika teške diskriminacije kada su tužilje uznemiravali i prema njima ponižavajuće postupali, te ih diskriminisali u pružanju javnih usluga na osnovu pola i na osnovu pretpostavljene seksualne orijentacije.

U okviru Festivala ženskog prijateljstva “Pobuna je ženska”, koju godinama unazad u Tutinu organizuje Udruženje “Impuls”, učesnice nisu mogle da dođu u restoran “Ras” na unaprijed rezervisanu i dogovorenu večeru, jer je vlasnik restorana odlučio da ih ne primi u restoran, zbog pretpostavke da je riječ o LGBT osobama, a “takvim osobama je zabranjen pristup”.

Otkazivanje gostoprimstva pratile su laži, uvrede, omalovažavanje, vrijeđanje i pozivanje na nasilje nad aktivistkinjama. Zbog toga su se one odmah obratile svim nadležnim državnim institucijama, kao i organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Udruženje “Impuls” podnijelo je najpre pritužbu Povjereniku za zaštitu ravnopravnosti, a u postupku po pritužbi 4. februara 2020. donijeto je mišljenje kojim je utvrđeno da je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije, a počiniocu je naloženo da uputi pisano izvinjenje i o tome obavijesti Povjerenika. To se do danas nije dogodilo.

“U sudskom postupku koji je jedanaest učesnica pokrenulo pred novopazarskim Višim sudom utvrdđeno je da su diskriminisane i da je prema njima postupano nezakonito. Ovakva odluka mogla bi da označi prekretnicu u tumačenju i tretiranju ljudskih prava u Srbiji, posebno u trenutku napetih i narastajućih društvenih podela i polarizacija”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Radiostoplus.com