Prijepolje / Pripadnici Vojske Srbije postavili krst na vrhu Titerovac iznad Mileševe

0
671
blank
Foto: Ministartvo odbrane Srbije

Pripadnici 890. mješovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO postavili su Časni krst na Titerovac iznad manastira Mileševe u okolini Prijepolja”, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

“Na vrhu Titerovac, na obronku planine Zlatar iznad manastira Mileševe, uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa mileševskog Atanasija, upravo je postavljen Časni krst. Hrabri momci iz 890. mješovite helikopterske eskadrile Vojske Srbije, uz podršku drugih kolega iz RV i PVO sa zemlje, uspeli su danas da izvedu ovaj složeni poduhvat. Ponosan sam na sve njih, pokazali su još jednom da za njih nema nesavladivog zadatka i da su uvek spremni da daju sve od sebe kako bi pomogli.

Uz srpsku trobojku koja se vijori sa Titerovca, na njegovih više od 950 metara nadmorske visine, od sada je i Časni krst iznad manastira Mileševe, srednjovekovne svetinje iz prve polovine 13. vijeka“, napisao je ministar odbrane Nebojša Stefanović na svom Instagram profilu.

blank
Foto: Ministartvo odbrane Srbije

“Zbog nepristupačnosti terena i složenosti zadatka, Eparhija mileševska se obratila Vojsci Srbije kako bi pomogla u podizanju Časnog krsta, čija je težina oko 3.800 kilograma, a visina 11 metara. Na ovom zadatku bila je angažovana posada helikoptera Mi -17, koju su činili major Dragan Marjanović, kapetan prve klase Miroslav Matić, stariji vodnik Danilo Nenadić i zastavnik Zoran Cogoljević. Podršku su im sa zemlje pružali i pripadnici 204. vazduhoplovne brigade i 98. vazduhoplovne brigade“, kaže se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, episkop mileševski Atanasije Rakita zahvalio se pripadnicima Vojske Srbije, ističući da bez njihove pomoći ne bi bilo moguće postavljanje Časnog krsta na Titerovcu.

Izvor: N1