Promijenio ploču / Zukorlić: Aćif-efendija bošnjački junak

0
1396
blank

Gostujući na Sandžak televiziji u Novom Pazaru lider Stranke pravde i pomirenja (SPP), poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić odgovorio je na “prozivke” i “sumnje” nekih političara i medija u Sandžaku da se zbog nedavnih izbora u Beogradu i udvaranja srpskom biračkom tijelu “odrekao” Aćifa Hadžiahmetovića, poznatijeg kao Aćif-efendija, komndanta odbrane Novog Pazara strijeljanog 1945. godine, pišu Vesti-online.

“Nikada nisam mijenjao svoje stavove o Aćifu i uvijek sam tvrdio, a i sada to naglašavam da je Aćif-efendija bio junak koji je tokom Drugog svjetskog rata odbranio Bošnjake u Novom Pazaru od četnika, da nije bilo Aćif-efendije dogodio bi se pokolj Bošnjaka kao u Limskoj dolini, a u Novom Pazaru bi danas Bošnjaci bili manjina”, rekao je Zukorlić naglasivši da Aćif-efendija nije bio fašista i zapitavši se zašto je Bošnjačko nacionalno vijeće povuklo zahtjev za njegovu rehabilitaciju.

Zvanična srpska historija tvrdi da je tokom Drugog svjetskog rata Aćif-Hadžiahmetović bio jedan od tvoraca i nosilaca kvislinške tvorevine Velika Albanija, da je počinio zločine nad Srbima i Bošnjacima neistomišljenicima, da je sarađivao sa okupatorom i da je dobio orden od Hitlera. Posleratne komunističke vlasti streljale su ga u novopazarskom naselju Hadžet.

Za Bošnjake Aćif-efendija je nacionalni heroj jer ih je zaštitio od četničkog pokolja.

Aćif-efendija je spomen tablu u centru Novog Pazara, na inicijativu BNV, dobio u avgustu 2012. Otkrivanju je prisustvovao i Ugljanin, tadašnji ministar bez portfelja.