Prvi susret u Prijepolju: Šantići žive u tri države, ali čuvaju rodbinske veze

0
1163
blank
Foto: Porodični album

Krajem 19. stoljeća, tačnije 1892. godine, četverica braće Šantića krenula su put Turske iz rodnog Bijelog Polja kod Mostara, ali nisu stigli na odredište. Ostali su na području Sandžaka, u Prijepolju. Peti brat ostao je u Mostaru, a mnogi rođaci život su nastaviti u Turskoj. Ipak, veze među njima nisu prekinute.

Ovog vikenda familija Šantića Bošnjaka sastala se se u Prijepolju. To je bio prvi organizirani skup većeg broja potomaka Šantića iz Bijelog Polja i prilika da se najmlađi među njima upoznaju i druže, te učvrste rodbinske veze.

“Familija Šantića Bošnjaka je porijeklom iz Bijelog Polja pored Mostara. S dolaskom Austro-Ugarske 1892. godine četiri brata Šantića su krenula prema Turskoj, dok je jedan brat ostao na području Mostara. Od tog jednog brata koji je ostao ovdje, danas živi pedeset članova porodice Šantić. Četverica braće su na putu za Tursku ostala u Prijepolju, dok je nekoliko njihovih rođaka nastavilo svoj put za Tursku. U Prijepolju i okolini danas živi oko 400 članova ove porodice porijeklom iz Hercegovine”, kaže za Faktor Ahmet Šantić iz Mostara.

Ovaj Šantić, javnosti poznat kao član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, jedan je od organizatora predstojeće manifestacije.

Kaže nam da su svih ovih godina održavane rodbinske veze između prijepoljskih, turskih i hercegovačkih Šantića.

“Na skupu je prezentiran rodoslov porodice Šantić od najstarijih vremena do danas koji je pripremio Ferid Ferko Šantić iz Prijepolja, uz odgovarajući prikaz fotografija i video snimaka koje su za ovu priliku pripremile Aldina i Nermana Šantić iz Mostara”, kaže Ahmet.

Nakon druženja u subotu, Šantići su drugog dana vikenda zajedno posjetili područje gdje su njihovi preci živjeli nakon dolaska u Prijepolje, te obišli mezarja. Nakon toga, opet  svako na svoju stranu – do nekog novog susreta.