Različite plate direktora novopazarskih kulturnih ustanova

0
789

Mjesečna primanja pet direktora kulturnih ustanova u Novom Pazaru kreću se od 55.701 do 60.726 dinara, saznaje radio Sto plus.

Ovo su iznosi posljednje njihove neto plate bez minulog rada, primljene za oktobar 2017. godine, a razlika od pet hiljada dinara nastala je u zavisnosti od koeficienta koji primjenjuju u ovim ustanovama.

Sto plus je na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja došao do saznanja da u Istorijskom arhivu “Ras” i Muzeju “Ras“ primjenjuju koeficijent 24, 17 od čega je 22, 40 osnovni i 1,77 dodatni po osnovu rukovođenja ustanovom.

Međutim, u Kulturnom centru, Centru za decu i omladinu “Duga” i u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović“ primenjuju koeficijent 22, 17 dobijen od osnovnog 20,40 i dodatnog od 1,77.

U ovim ustanovama primenjuju koeficijent iz oblasti kulture Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

Neto plata direktora Istorijskog arhiva “Ras” i Muzeja “Ras” iznosi 60.726 dinara, a čelnika u Kulturnom centru, Centru za djecu i omladinu “Duga” i u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović“ 55.701 dinar.

U Uredbi o koeficijentima iz oblasti kulture se navodi da se za poslove savjetnika bibliotekara, kustosa, arhiviste, etnologa, pravnika i ostalih primjenjuje koeficijent 22,40, ali da se za poslove direktora, odnosno upravnika ustanove koja obavlja djelatnost na teritoriji više opština, odnosno grada primenjuje koeficijent 20,40.

Podsjećamo da je državni revizor nedavno utvrdio da su određene ustanove u Novom Pazaru tokom 2016. godine nepravilno obračunavale koeficijente za obračun plata rukovodstvu i dijelu zaposlenih.