Rožajac Haris Kalač za tri i po godine stekao dvije fakultetske diplome u SAD

0
673
blank
Foto: Privatna arhiva

Haris Kalač iz Rožaja je prije sedam godina, kao najbolji student u klasi, dobio prestižnu školarinu na Ujedinjenim svjetskim koledzima na Tajlandu, a ovih dana je na Univerzitetu Ročester u Sjedinjenim Američkim Držama, u roku od tri i po godine, svojim zalaganjem i vrijednim radom zavrijedio dvije fakultetske diplome. Kalač je na Univerzitetu Ročester diplomirao na političkim naukama i stekao diplomu iz međunarodnih odnosa.

“Otišao sam od kuće sa svega 15 godina na Tajland. Bio je to moj prvi let. Nikada neću zaboraviti sve neprospavane noći, učenje jezika i rigoroznog programa. Udaljenost od kuće od 5.057 milja u tim godinama nije bilo baš privlačno i to je bila izazovna prepreka na putu kojim sam krenuo. Međutim, bio sam uporan i nisam odustao i na to sam danas veoma ponosan. Nakon dvogodišnjeg školovanja na Tajlandu, 2018. godine sa jednim od najboljih prosjeka u klasi dobio sam International Baccalaureate diplomu.

Zahvaljujući akademskom uspjehu i vannastavnim aktivnostima nastavljam sa visokim obrazovanjem na punoj školarini na Univerzitetu Ročester. Trudio sam se da budem vrijedan i skroman što je bio preduslov za uspjeh koji sam postigao. Za ovih sedam godina moja porodica i ja žrtvovali smo mnogo. Roditelji i sestre su mi mnogo nedostajali, nedostajali su mi praznici, rođendani, mature mojih sestara, ali nisam imao izbora. Shvatio sam da moram da podnesem sve te žrtve i uspijem na putu koji sam zamislio i sebi postavio”, priča Kalač, ističući da mu je američki san bio podstrek i krajnji cilj.

Stažirao u Visokom njujorškom sudu i u Kabinetu senatorke Brouk

“Srećan sam što danas mogu da kažem da sam uspio. Na svakom semestru na fakultetu u Ročesteru zaslužio sam priznanje Dekanove liste. U studentskom parlamentu bio sam ambasador studenata, kao i na drugim liderskim pozicijama u studentskim organizacijama”, ističe Haris Kalač, koji je tokom četiri godine života u Njujorku stažirao u Visokom njujorškom sudu, te u Kabinetu njujorške senatorke Samre Brouk, kao i u drugim lokalnim organizacijama na sjeveru tog grada.

“U septembru prošle godine dobio sam prestižnu fellowship priliku da radim u kabinetu Predsjednika Njujorka. Među hiljadama aplikacija, izabrano je nas 15. Jako sam uzbuđen što sam dobio i prestižnu nagradu NYC Urban, kao i punu stipendiju za master studije, takođe u Njujorku. Ovo je bila moja druga diploma bez prisustva moje porodice, koju sam, nadam se učinio srećnom i ponosnom”, ističe Kalač.

Kada je riječ o budućnosti, Haris planira da se bavi ljudskim pravima i radom u internacionalim organizacijama, a ističe da mu je želja i da se nađe na nekom od mjesta u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.

Izvor: Dan