SDA Sandžaka: Srbijanskim vlastima dat je rok od tri mjeseca

0
1165
blank
Foto: Anadolija

U organizaciji Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka jučer je u Novom Pazaru održan protestni skup “Za slobodu i sigurnu budućnost”, povodom obilježavanja 25. godišnjice od otmice u Štrpcima i drugih nerasvijetljenih zločina nad Bošnjacima Sandžaka.

Sa skupa je zatraženo da državni organi Srbije uz nadzor Evropske unije otkriju i kazne pripadnike srbijanske vojske, policije i ostalih organa koji su učestvovali i organizirali ove zločine.

Na mirnom protestu, pred nekoliko hiljada okupljenih, zatražena je odgovornost za policijsku torturu, etničko čišćenje, ubistva i kidnapovanja, kao i montirane političke proteste čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka od devedesetih do danas.

blank
Foto: Anadolija

Predsjedavajući Predsjedništva SDA Sandžaka Salih Hot iz Tutina govorio je o represiji policije u toj sandžačkoj općini i pozvao Srbe, Crnogorce, Albance i sve, kako je naveo, sugrađane na suživot.

“Policija vrši represiju i zastrašuje narod. Nema mjesta nikom ko čini zločin i zulum u Sandžaku. Za Sandžak bez zuluma, za slobodu u Sandžaku, za pravdu za sve bošnjačke žrtve. Za siguran život svakog od nas”, rekao je Hot.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je Evropsku uniju da čuje zahtjeve i probleme Bošnjaka poručivši da imaju obavezu da riješe probleme Bošnjaka i status Sandžaka.

blank
Foto: Facebook

Ugljanin, koji je i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), zatražio je od državnih organa Srbije da do 1. juna ove godine usaglase nacionalnu strukturu zaposlenih u policiji, tužilaštvu, sudstvu i drugim organima u Sandžaku. On je, kritikujući odnos policije, tužilaštva i sudsta prema građanima u Sandžaku, pozvao okupljene da ne dozvole da se krše ljudska prava.

Skup je protekao bez incidanata, a u centru Novog Pazara bilo je pojačano prisustvo pripadnika policije.