Škrijelj: Državni organi žele da legalizuju ubistvo Fahrudina Skarepa

0
894
blank
Screenshot

“Stranka demokratske akcije Sandžaka izražava zabrinutost što ni nakon pet mjeseci od ubistva Fahrudina Skarepa nije podignuta optužnica protiv policajca koji je upucao mladića iz Tutina”, istakao je na press konferenciji generalni sekretar ove stranke Ahmedin Škrijelj.

On je rekao da još više sumnje u rad sudstva unosi činjenica da je Apelaciono tužilaštvo iz Kragujevca ovaj slučaj delegiralo Višem javnom tužilaštvu u Užicu.

Škrijelj kaže da je namjera državnih organa da legalizuju ubistvo čija je žrtva nevini Bošnjak iz Tutina, a da ubica prođe nekažnjeno.

On je istakao da taj stav potvrđuje odluka da se predmetom od sada bavi Više javno tužilaštvio u Užicu. Takošer smatra da se nisu stvorili uslovi da Aplecioni sud postupi na ovaj način.

“Ovaj postupak apsolutno opravdava naše sumnje i strahovanje u vezi sa ovim slučajem. Ja ću podsjetiti javnost i na izjavu ministra policije, Nebojše Stefanovića, koji je neposredno nakon ubistva pokušao da amnestira ubicu i sačuva ga od odgovornosti.

“Također, činjenica je da optužnice još nema, ali je najavljena mogućnost puštanja ubice da se brani sa slobode što zajedno sa prebacivanjem slučaja na tužilaštvo u Užicu šalje jednu zabrinjavajuću poruku i potvrđuje činjenicu da državni organi ove države i dalje vode diskriminatorsku politiku i leglizaciju zločina protiv Bošnjaka”, rekao je Škrijelj.

Škrijelj je izrazio zabrinutost da će i ovaj slučaj doživjeti sudbinu brojnih neriješenih i nerasvijetljenih zločina iz prošlosti među kojima je slučaj u Štrpcima, naglasivši da državni organi ni danas ne odustaju od te politike.

On je pozvao sve Bošnjake i predstavnike različitih organizacija da 27. februara u 13:00 sati budu kod Sebilja u Novom Pazaru i da zajdnički ukažu na sve dosadašnje zločine nad Bošnjacima u Sandžaku.