SLIJEDI PROMJENA I U BNV: “Vakat je” ne želi više podržavati aktuelnu većinu

0
383
blank

Uzavrelo političko proljeće u Sandžaku izgleda da je tek počelo. Nakon turbulentnih dešavanja koja još uvijek traju u Stranci pravde i pomirenja i gubitka skupštinske većine Stranke demokratske akcije Sandžaka u posljednjem uporištu Tutinu, najave govore da bi se takva situacija mogla premjestiti i u Bošnjačko nacionalno vijeće.

Naime, prema našim izvorima iz liste “Vakat je”, već postoje kontakti ove grupacije vijećnika sa listom “Matica bošnjačka” i razgovori o promjeni rukovodstva BNV-a.

Proces je otvoren naročito poslije kampanje za parlamentarne izbore kada su funkcioneri SDA Sandžaka krenuli u oštre napade na SDP i Rasima Ljajića. Poslije toga, Ljajić je izdao direktivu da se otvore razgovori i da ih više ništa ne zadržava ni u neformalnoj koaliciji sa Ugljaninom.

Prema izvorima Sandžačkih, od 8 vijećnika liste “Vakat je”, postoji njih 6 koje kontroliše SDP i koji su više nego dovoljni da s vjećnicima “Matice bošnjačke” formiraju većinu od preko 18 vijećnika od ukupno 35 koliko broji BNV.

Čitav proces je usporen zbog zdrastvenog stanja Rasima Ljajića koji treba da da zeleno svijetlo na dogovor. No, ovih dana upravo će jedna manja delegacija liste “Vakat je” posjetiti Ljajića, a glavna tema će biti prekompozicija većine unutar BNV.

Naime, lista “Vakat je”, a i sam Ljajić, smatraju da ovakvo stanje u BNV neodgovara njihovoj poziciji pred izbore, jer su u potpunosti bili nevidljivi a rezultati ovog saziva BNV su, možda, najslabiji od osnivanja ovog organa. Tako da je nužno napraviti otklon od dosadašnjeg djelovanja BNV i tako ući u kampanju.

Izvor: Sandzacke.rs